Nederlander, geboren op 30 maart 1986 in Amsterdam. 1,92 m, 80 kg. Geanalyseerd door Georges Leekens.

G eorges Leekens: “Of Ryan Donk de verjongde uitgave is van Georges Leekens? Ik ga niet graag terug naar mijn tijd. Het is in elk geval een grote, sterke jongen met een bepaalde persoonlijkheid, die ondanks zijn jonge leeftijd al een stuk carrière achter de rug had toen hij bij Club belandde. Met zijn Nederlandse uitstraling kan hij een bepaalde meerwaarde hebben voor Club, op voorwaarde dat hij zijn echte ritme terugvindt na een blessure die hem een tijd aan de kant hield. Belangrijk wordt dat hij verbaal en positioneel iets extra’s kan toevoegen, dat hij de zaken die hij nog niet voldoende beheerst omdat hij gebrek aan ritme heeft, op die manier compenseert. Welke zaken dat zijn, dat laat ik de trainer van Club wel bepalen.

“Donk is gehaald om belangrijk te zijn voor dit elftal, hij moet een van de dragende spelers worden. Hij moet sturen en coachen. Maar Hoefkens kan dat ook. Dat heeft niet te maken met Nederlander zijn, maar met persoonlijkheid, durven uit te komen voor wat je bent. Je moet sturen zonder jezelf belangrijk te maken. Dat probeerde ik destijds ook. Man op man spelen, daar kende ik wel wat van. Als je de enige verdedigende speler was die de zaak moest sluiten, moest die sleutel wel op het slot. Club was misschien de meest offensieve ploeg van de jaren zeventig, dan heb je achterin fundamenten nodig. Ik wist wat ik kon en wat ik niet kon, Donk weet dat ook. Ik moest mijn juiste positie nemen en spelen op interceptie. Op die manier kon ik tegenstanders ertoe brengen te doen wat ik graag deed.

“Donk durft in te spelen. Dan kom je dikwijls man tegen man te staan en hangt het ervan af hoe je omgaat met ruimte in je rug. Hij moet het evenwicht zoeken tussen zekerheid en uitvoetballen. Ik denk niet dat het de man is om in te schuiven, twee man te dribbelen en dan de pass te geven. Ik vind hem ook niet een typische rechtsachter, die oprukt en acties maakt. Daar lijkt hij me te groot voor. Hij is een centrale verdediger. Maar nood breekt wet: het is niet makkelijk om op een andere plaats dan de jouwe te moeten depanneren. Als je dat goed doet, zoals hij al toonde, ben je wel flexibel.

“Hij moet zorgen dat de sleutel op de deur blijft, dat de eerste passing goed gebeurt. Voor de Belgische competitie biedt hij een meerwaarde, door zijn mondigheid en persoonlijkheid, ook al op zo’n jonge leeftijd. Ik zag dat ook bij Mac Donald. Die hebben iets van: hier ben ik, en ik heb mijn mening. Maar dat heeft Hoefkens ook.

“Nu krijgt Donk goeie kritieken, maar of hij top wordt, kun je nu niet zeggen. Beoordeel hem na een jaar. Als Club straks de Champions League haalt en het daar goed doet, dan kun je zeggen wat hij waard is. Na een paar weken of maanden kun je dat nog niet. Uiteindelijk maakt collectief succes het succes van de individuele spelers. In het groeiproces waar Club mee bezig is, kan Donk met zijn lef en voetbalvermogen zijn steentje bijdragen.”

door geert foutré

“Donk is gehaald om belangrijk te zijn voor dit elftal.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier