Morgen, donderdag, start in Gran Canaria de Copa del Rey, de eindfase van de Spaanse basketbalbeker. Sam Van Rossom (28) zal er met Valencia na een blessureperiode zijn wederoptreden maken.

Bij ons weinig bekend, maar in Spanje is de Copa del Rey een van de hoogtepunten van het sportjaar. Waarom?

“Het is een toernooi over vier dagen, live uitgezonden op de nationale tv, met de beste acht teams uit de heenronde van de Spaanse competitie. Dus allemaal (Europese) topploegen, waardoor het niveau bijzonder hoog ligt. De sfeer, met een mengeling van supporters van acht teams, is ook altijd fantastisch. Je moet het hebben meegemaakt – dit wordt mijn derde keer – om te weten wat het is. Naast de matchen worden er ook tal van activiteiten georganiseerd. In Gran Canaria hebben ze zelfs twee basketbalterreinen op het strand aangelegd, waar een Mini Copa voor jeugdploegen zal plaatsvinden.”

Valencia neemt het in de kwartfinale op tegen FC Barcelona. Wat zijn jullie kansen?

“Op papier is Barcelona sterker, maar door de knock-outformule zijn er in de Copa dikwijls verrassingen, dus hopen we daarop. In tegenstelling tot het vorige superseizoen (Europese bekerwinst, tweede in de reguliere competitie, nvdr) draait het nu wel minder: pas zesde, vroeg uitgeschakeld in de Euroleague. Een combinatie van factoren: spelers die vertrokken, nieuwkomers die zich moeilijk inpasten, blessures…”

Jij was in november zes weken out met een scheur in de bilspier, na Nieuwjaar liep je weer dezelfde blessure op. Hoe staat het daarmee?

“Om niet het risico te lopen opnieuw te hervallen, heb ik deze keer rustig opgebouwd. Sinds vorige week kan ik voluit meetrainen met de groep, maar vorig weekend bleef ik tegen Real Madrid nog langs de kant om volledig klaar te raken voor de Copa. Hopelijk kan ik daarna weer mijn niveau oppikken van voor mijn blessure, want toen liep het, na een moeilijk seizoensbegin, heel goed.”

Dat heeft blijkbaar ook CSKA Moskou opgemerkt. Dat zou geïnteresseerd zijn.

“Ik heb niets gehoord. Althans niet de laatste maanden, want vorige zomer heeft Moskou wel geïnformeerd. Maar het bedrag om mijn contract, dat nog loopt tot 2017, af te kopen, was toen veel te hoog. Na dit seizoen kan ik wel weg voor een beperkte som, maar daar ben ik nu niet mee bezig. Ik voel me perfect gelukkig bij Valencia en in Spanje, al zal ik wel eens nadenken als CSKA, een Europese topploeg, weer op de deur klopt. We zullen zien. Eerst proberen de Copa te winnen.”

” Als CSKA weer op de deur klopt, zal ik wel eens nadenken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier