De eerste Braziliaan die ooit zijn geluk beproefde bij Anderlecht was Moyses Dos Santos, in 1964. In twee seizoenen mocht hij amper drie wedstrijden spelen, alle drie in de bekercompetitie. Nadien kwam hij nog bij onder meer Crossing Schaarbeek (1966/67) en KAA Gent (1967-71) terecht.

Eén jaar na Moyses belandde Wantuil Da Trindade in België. Evenmin een schot in de roos. Wantuil kwam in twee seizoenen (1965-67) niet verder dan zeven wedstrijden voor paars-wit.

In 1970 verwelkomde Anderlecht de Braziliaanse international Antonio de Godoy Elizeu, een aanvaller. Nog voor het einde van het seizoen keerde Elizeu al terug naar Bahia, de club waar hij vandaan kwam. Ondanks zijn schamele totaal van drie A-caps wist de aanvaller en ex-ploegmaat van Pelé toch een plekje in de Anderlechtgeschiedenis te claimen door in de Beker voor Jaarbeurssteden te scoren tegen Akademik Kopenhagen.

Pas in 1987 slaagde een Braziliaan erin om de negatieve perceptie te doorbreken: Luis Oliveira Barroso. In een periode van 1987 tot 1992 speelde hij 134 matchen en maakte daarin 44 doelpunten. In 1992 kreeg Oliveira de Belgische nationaliteit en vertrok hij meteen naar Italië, waar hij nog mooie momenten beleefde bij onder meer Cagliari en Fiorentina.

Door het succes van Oliveira kreeg Paul Courant, op dat moment hoofdscout bij Anderlecht, meer zeggenschap. Op zijn aanraden streken er in 1994 drie jonge Braziliaanse talenten neer: Aginaldo, Catéen Toninho. Na amper enkele weken keerden ze alle drie terug naar hun thuisland. Courant wilde echter niet aflaten en haalde het jaar daarop weer een ruwe Braziliaanse diamant. Reinaldo Rosa Dos Santos werd overgenomen van Atletico Mineiro. Hij bleef één seizoen, speelde twee wedstrijden en werd vervolgens naar Palmeiras getransfereerd.

Het duurde tot 1 januari 2007 vooraleer er met Felipe Aliste Lopes weer een Goddelijke Kanarie zijn kans kreeg in het Astridpark. Na een half jaar verdween hij geruisloos van het toneel. Idem voor de linksachter Triguinho, die met veel tromgeroffel ingehaald werd. In België kon hij nooit tot de eerste ploeg doorstoten. In de winterstop van het seizoen 2007/08 keerde Triguinho terug naar Brazilië, bij Botafogo kwam hij alsnog aan de oppervlakte.

En dan zijn er de vijf Brazilianen van nu: Diogo Bittencourt, Samuel Firmin de Jesus, Kanu, Reynaldo en Fernando Canesin. In feite zijn het er zes, want bij de beloften zit ook nog Renan Felipe Boufleur. De jonge verdediger werd in de zomer van 2009 uit het tweede elftal van Santos geplukt en vorig seizoen aan Union Sint-Gillis uitgeleend. Zijn contract wordt niet verlengd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier