De Bundesliga wordt overstelpt door Brazilianen.

Als geen ander geldt Hamburger SV, na het afsluiten van de eerste transferperiode, in Duitsland als de koopkampioen. Het investeerde de afgelopen weken spectaculair, met daarbij onder andere de Brazilianen Alex Silva (6,5 miljoen euro) en Thiago Neves (9,2 miljoen euro). De club bevestigt daarmee de trend die al enige tijd geleden in de Bundesliga werd ingezet, namelijk het binnenhalen van jonge Braziliaanse voetballers.

Silva en Neves zijn twee van de vijftien nieuwkomers uit het land van de vijfvoudige wereldkampioen. In totaal steeg het aantal Brazilianen in de Bundesliga naar 36. Voor dat aantal werd maar liefst 42,2 miljoen euro uitgegeven. Duizelingwekkend veel, zeker als je weet dat een overgroot deel van de Zuid-Amerikaanse talenten vaak wordt getroffen door heimwee of het niet altijd te nauw neemt met de harde Duitse discipline.

Ook Hoffenheim betaalde vijf miljoen euro voor spits Wellington, terwijl Bayer Leverkusen het dubbele betaalde voor zijn landgenoot Renato Augusto. Bovendien werd met Henrique (21) een talent gehuurd van Barcelona. Met ook nog Kaká, Cicero, Rodney (Hertha BSC), Felipe Santana (Dortmund), Pedro Geromel (FC Keulen), Caiuby Francisco da Silva en Alvim (VfL Wolfsburg) is het lijstje compleet.

Het was Leverkusen dat in 1987 het voortouw nam met dit opmerkelijk initiatief. Na Tita volgden er met Paulo Sergio, Zé Roberto, Lucio, Juan en Emerson een aantal opmerkelijke voetballers die uitgroeiden tot sterren.

Toch waarschuwt de Braziliaanse ex-international Giovane Elber, die tegenwoordig in eigen land scoutingswerk verricht voor Bayern München, voor overdreven optimisme. “Uitstekend voetballen, dat kunnen ze allemaal”, verklaarde de oud-spits in die Welt. “Maar je hebt nooit zicht op de integratie van die jongens. Ik leerde Duits en zo nam ik de cultuur van het land snel in me op. Met succes, want anders had ik nooit 133 keer gescoord en was ik nooit uitgeroepen tot beste buitenlander in de Bundesliga.”

Het laatste voorbeeld van hoe het grondig verkeerd kan aflopen, is Carlos Alberto. Hij werd door Werder Bremen in 2007 voor 8,5 miljoen euro binnengehaald, maar geraakte door persoonlijke problemen en andere uitspattingen nooit verder dan twee duels en werd na een half jaar (geruisloos) uitgeleend aan FC São Paulo, waar hij in alle anonimiteit verdween.

Hertha BSC huurt tot het einde van het seizoen de Oekraïense spits Andriy Voronin (29) van Liverpool.

Duitsland kon tegen Liechtenstein geen beroep doen op Michael Ballack. De aanvoerder sukkelt met een peesontsteking aan de voet. Het duel eindigde op 0-6, na treffers van Podolski (2), Rolfes, Schweinsteiger, Hitzlsperger en Westermann.

De nationale ploeg onder 21 won onder impuls van een sterke Toni Kroos zijn voorlaatste EK-kwalificatieduel tegen Noord-Ierland met 3-0.

Arminia Bielefeld moet het voorlopig doen zonder doelman Rowen Fernandez. De Zuid-Afrikaan scheurde op training een kruisband in zijn rechterknie. Zijn herstel zal acht tot twaalf weken in beslag nemen. Met Alexander Bade (38) werd een transfervrije goalie in huis gehaald.

De relatie tussen Bayern München en Lukas Podolski blijft er eentje met pieken en vooral dalen. De jammerende spits, die ook onder Jürgen Klinsmann niet verder geraakt dan de invallersbank, overweegt een vertrek tijdens de winterstop. Volgens manager Uli Hoeness moet Poldi maar eens stoppen met klagen.

VfL Wolfsburg bleef tot het laatste moment actief op de transfermarkt, met de aankoop van de Braziliaanse spits Caiuby Francisco da Silva (20), de Zwitserse doelman Marwin Hitz (20, FC Winterthur) en verdediger Bernd Korzynietz (29, Arminia Bielefeld).

Borussia Mönchengladbach en Heerenveen raakten het eens over de Amerikaanse jeugdinternational Michael Bradley (21). De middenvelder, die voor vier jaar tekende, werd voor drie miljoen euro overgenomen.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content