De Serie A kleurt Braziliaans.

Van de 554 profs die deel uitmaken van de twintig spelerskernen in de Serie A (gemiddeld 27 spelers per kern, van de 31 kernspelers bij Fiorentina en Sampdoria tot de 23 van Reggina) zijn er 198 buitenlanders (berekend aan de hand van de spelerskernen per 1 september). Dat is ruim een derde van alle profvoetballers in de hoogste afdeling.

Liefst 87 buitenlanders in de Serie A komen uit Zuid-Amerika. Alleen Livorno doet het zonder Zuid-Amerikanen. Brazilië scoort na de Italianen het hoogst met 38 eersteklassespelers, voor Argentinië (28). AC Milan heeft zeven Brazilianen, AS Roma zes en Inter vijf. Zeven van de 20 eersteklassers doen het zonder Brazilianen : Cagliari, Fiorentina, Juventus, Livorno, Napoli, Torino en Sampdoria.

Op de derde plaats komen de Fransen (13), voor Uruguay (12), Tsjechië en Portugal (elk negen) en Servië (zeven). Er zijn drie Belgen in de Serie A ( Gaby Mudingayi bij Lazio, Anthony Vanden Borre bij Fiorentina en Samir Ujkani bij Palermo) en slechts één Nederlander : Clarence Seedorf (AC Milan).

Slechts negen Afrikanen voetballen in de Serie A. Veel heeft te maken met de nog altijd aanwezige beperking van het aantal niet-EU-spelers. Veel Zuid-Amerikanen (vooral Argentijnen en Uruguayanen) beschikken over een Europees paspoort via hun Italiaanse, Spaanse of Portugese voorouders en vallen bijgevolg niet onder die beperking.

De meeste buitenlanders zitten bij koploper Internazionale, dat zijn naam alle eer aandoet. Amper vier van de 27 kernspelers zijn Italianen : drie doelmannen en verdediger Marco Materazzi. Bij de 23 buitenlanders zijn de Argentijnen (zeven) het sterkst vertegenwoordigd. Milan en Udinese hebben elk 15 buitenlanders, Siena en AS Roma 13, Lazio en Fiorentina 12 en Juventus 11.

Enkel bij Inter, Milan en Udinese bedraagt het percentage buitenlanders meer dan 50 procent van de totale spelerskern. Lazio heeft 13 verschillende nationaliteiten. Zijn 12 buitenlanders komen uit tien verschillende landen.

Het meest Italiaans getint zijn Empoli (drie buitenlanders op een kern van 27), Cagliari (vijf op 26) en Sampdoria (zes op 31) en Palermo (zes op 25).

Zaterdag klopte Italië in Genua Georgië met 2-0. Doelpuntenmakers waren Andrea Pirlo en Fabio Grosso. Vanavond test bondscoach Roberto Donadoni enkele spelers uit in het vriendschappelijke duel tegen Zuid-Afrika in Siena.

Nelson Dida, de Braziliaanse doelman van AC Milan, is door de UEFA voor twee speeldagen geschorst omdat hij een blessure veinsde nadat hij geraakt was door een Celticfan die het veld op kwam. Omdat de Schotse club ervan af kwam met een geldboete, gaat Milan in beroep tegen de straf.

Voorzitter Aldo Spinelli van Livorno gooide als eerste zijn trainer buiten. Fernando Orsi (48) ging pas aan de slag op 12 maart en mag al na zeven speeldagen opstappen, hoewel de voorzitter benadrukte dat hij hem niets kan verwijten. Zijn opvolger is Giancarlo Camolese (46) die vorig jaar bij tweedeklasser Vicenza ontslagen werd. Vorig jaar werden 13 eersteklassetrainers voortijdig ontslagen. De eerste was Gianni Di Biasi, weggestuurd bij Torino drie dagen voor de competitiestart.

Riccardo Montolivo (22), afgelopen weekend in de selectie van de nationale ploeg, verlengde zijn contract bij Fiorentina tot 2012.

Vanaf januari zou Juan Pablo Carrizo, de 23-jarige doelman van het Argentijnse River Plate, toch doelman van Lazio zijn. Carrizo had dat nu al moeten zijn (Lazio betaalde 7,5 miljoen voor hem), maar raakte niet tijdig aan zijn Italiaans paspoort. Zijn voorlopige vervanger, de 21-jarige Uruguayaan Fernando Muslera, moet na negen tegengoals in vijf matchen opnieuw plaats maken voor ouderdomsdeken Franco Ballotta (43).

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier