Tot een ‘groots ambitieus project’ is het een halfjaar geleden in Zuid-West-Vlaanderen niet gekomen. Dus ontvangt KV Kortrijk zondag in het Guldensporenstadion als vanouds Zulte Waregem. Voor een topzesduel nog wel.

KV Kortrijk begon de heenronde met een gelijkspel in Leuven en komt door de nederlaag van Lokeren op een met de Waaslanders gedeelde zesde plaats. Daarmee maakt het alvast een van de twee doelstellingen waar die hoofdtrainer Hein Vanhaezebrouck uitspreekt in de ‘exclusieve KVK-Gids’ die elke abonnee kreeg: elk jaar meestrijden voor een plaats in play-off 1. Het andere doel is in de komende jaren nog eens de bekerfinale spelen én die dan winnen. Daarvoor is er volgende week woensdag een interessant duel: de thuiswedstrijd tegen Club Brugge in de achtste finales. Dat die zware loting voor KVK niet het eindpunt in de Cofidis Cup hoeft te betekenen, bewees het onlangs nog door in de competitie met 4-1 te winnen van de grootste club van West-Vlaanderen. Samen met de zege op Anderlecht, de eerste in de geschiedenis, was dat tot nu toe de opmerkelijkste prestatie van dit seizoen.

Het KV Kortrijk van dit seizoen – het zesde sinds zijn terugkeer in de eerste klasse – kenmerkt zich sportief door zijn toegenomen offensieve wisselmogelijkheden. Daartegenover staat dat zeker op het veld van Cercle Brugge, op de laatste speeldag van de heenronde, bleek dat de blessures van de centrale verdedigers Maxime Chanot en Zarko Tomasevic de ploeg achterin kwetsbaarder maakten.

KV De Gryse

Op bestuurlijk vlak is er het laatste halfjaar veel veranderd in de regio. Bij Zulte Waregem is Patrick Decuyper weg – en in de raad van bestuur van de Pro League overigens vervangen door KVK-voorzitter Joseph Allijns. Maar ook KV Kortrijk onderging gevoelige veranderingen sinds de toenmalige CEO en hoofdaandeelhouder van Zulte Waregem belangstelling toonde voor het stamnummer 19. Dat begon met de bijzondere algemene vergadering van de cvba Kortrijk Voetbalt op 25 mei en de statutenwijziging die daar werd doorgevoerd. Die gebeurde door Vincent De Gryse. Met intussen meer dan vier vijfden van de aandelen in zijn bezit kan hij dat doen. Het directiecomité werd ontbonden, in de raad van bestuur kwam er een zakenpartner van hem bij, werden twee leden niet meer verkozen en namen er twee ontslag. Stefaan Dewulf deed dat naar eigen zeggen omdat er boven de hoofden van het bestuur zaken waren bedisseld die de toekomst van de club ernstig in het gedrang kunnen brengen, en hij zich daarvan wil distantiëren. Luc Demeyere deed het omdat hij zich niet wilde neerleggen bij de nieuwe spelregels.

Wie de statuutwijzigingen leest, kan zich moeilijk van de indruk ontdoen dat die er ook zijn gekomen om een snelle verkoop van de aandelen – van álle aandelen – mogelijk te maken. Zo kan in geval van hoogdringendheid een vergadering van de raad van bestuur binnen de 24 uur eender waar in het buitenland plaatsvinden. Transfers afhandelen behoort niet meer tot de taak van het dagelijks bestuur, net als alle handelingen die het bedrag van 25.000 euro te boven gaan. Dat de familietak De Gryse, vennoten-afstammelingen van ex-voorzitter Arsène De Gryse, als ‘eigenaar’ nauwlettend toeziet op wat er gebeurt, is logisch. De grote vraag is evenwel: wat is Vincent De Gryse, een zakenman en geen voetballiefhebber, met de club van plan? Samen groeien en winnen? Wordt hij opeens toch gedreven door liefde voor voetbal? Gaat het hem om de kick van het leiden van een voetbalbedrijf? Doet hij het uit winstbejag? Wil hij zijn aandelen zo lucratief mogelijk verkopen, aan wie dan ook en wat die ook met de club van plan mag zijn? Volgens voorzitter Allijns moet niemand zich zorgen maken, omdat de De Gryses al decennialang een vaste waarde zijn bij KVK en vergroeid zijn met het Kortrijkse voetbal. De toekomst zal uitwijzen hoe sterk dat argument is.

Who’s next?

Intussen doet KV Kortrijk op zijn gekende manier voort. Zo werd op 9 augustus al Brecht Dejaegere verkocht. De man die op de cover staat van de ‘exclusieve KVK-Gids’ voor de abonneewerving en het uitgangbord is van de KVK Jeugdacademie en zijn slogan ‘Who’s next?‘ vertrok al na amper twee speeldagen. Hein Vanhaezebrouck pleitte ervoor om zo’n talentrijke jonge Belgische voetballer niet voor minder dan twee miljoen euro te laten vertrekken, maar tevergeefs. De speler verhuisde voor ongeveer de helft van dat bedrag naar AA Gent en de coach kreeg als uitleg dat de club dat geld nodig heeft.

KV Kortrijk is een club die erg afhankelijk is van tv-gelden en de verkoop van spelers. Dat is ook wat de voorzitter eind juni op het stadhuis kwam vertellen toen hij daar onder het motto ‘Samen groeien en winnen’ het businessplan voor de komende jaren moest komen toelichten en de oppositie vond dat er van een businessplan geen sprake was. Prognoses zijn niet te maken, zei Allijns toen, omdat er veel afhangt van de verkoop van spelers en omdat dat niet te voorspellen is. Dit kalenderjaar alleen al verkocht KVK met Ervin Zukanovic, Stefan Mitrovic en Brecht Dejaegere voor om en bij de drie miljoen euro. Who’s next?

Sinds de verkoop van Dejaegere haalde KVK ook al vier nieuwe spelers: Elimane Coulibaly, Michael Heylen, Branimir Petrovic en vorige week nog Michaël Clepkens. Vooral de transfer van Coulibaly was merkwaardig. Tenslotte beschikte het met Ivan Santini al over een targetspits met Torinstinkt. Maar dat was zonder Vanhaezebrouck gerekend: in twee weken installeerde hij met succes een nieuw spelsysteem, namelijk een met twee targetspitsen. Ongetwijfeld zal hij ook wel gedacht hebben: mocht Santini in de winterstop te gelde gemaakt worden, dan ben ik tenminste al zeker van een waardige vervanger.

KV Kortrijk kent het belang van zijn coach: het haalde hem in 2010 na zijn ontslag bij KRC Genk terug en liet hem in mei een nieuw driejarig contract tekenen. Samen groeien en winnen was bij de start van dit seizoen trouwens ook in zijn betoog de baseline. Na de mentaliteitsproblemen in de groep van vorig seizoen legde hij de nadruk op vier sleutelbegrippen: collectiviteit, professionaliteit, communicativiteit en positiviteit.

Evolispark

Realiteitszin en creativiteit kenmerken KV Kortrijk. Luidop dromen doet het allang van een nieuw stadion. Er is daarvoor met het bedrijvenpark Evolis – Flanders’ smartest business park – langs de E17 zelfs al een site voorbestemd. Maar vooralsnog is het behelpen met het stedelijke Guldensporenstadion uit 1946 en de aan de achterzijde bijgeplaatste containerkantoren. Om de noodzakelijke oplap- en moderniseringswerken te kunnen uitvoeren vroeg de club aan het stadsbestuur om de jaarlijkse investeringstoelage van 150.000 euro meteen voor de hele legislatuur uitbetaald te krijgen. Daar werd in juli mee ingestemd. Onder meer de viproom onder tribune 1 werd uitgebreid en onder tribune 2 kwam er een volledig nieuwe kantine. Die zullen voor de West-Vlaamse derby’s van zondag en woensdag ongetwijfeld goed van pas komen. ?

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

Realiteitszin en creativiteit kenmerken KV Kortrijk.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content