Organisatoren van najaarskoersen luiden de alarmbel.

“Spaanse toestanden zijn het stilaan. En als er niet dringend wordt ingegrepen, zullen er ook in ons land wedstrijden van de wielerkalender verdwijnen.” De noodkreet komt van Luc Van Limbergen, organisator van de Memorial Rik Van Steenbergen, de Antwerpse semiklassieker van volgende week woensdag.

“De Spaanse economie is er natuurlijk nog slechter aan toe dan de onze, maar het wordt ook bij ons almaar moeilijker om voldoende sponsoring op te halen voor een najaarswedstrijd van eerste categorie”, aldus Van Limbergen. “Sponsors haken af of schroeven hun investering terug. Een rechtstreekse tv-uitzending zou onze zoektocht vooruit helpen. Maar ook de VRT is aan het besparen.”

Bij de buren van de Schaal Sels in Merksem, afgelopen zondag voor het eerst zonder WorldTourploegen aan de start, weerklinkt na 87 edities eveneens de noodklok. “Onze plaats op de kalender speelt ons meer dan ooit parten”, verklaart organisator Ben Simons. “De concurrentie van de Vuelta en de GP van Plouay is niet nieuw. Maar dit jaar kwam er nog de Ronde van Denemarken bij. En op de ontwerpkalender van 2013 staan we zelfs op dezelfde dag als de slotrit van de World Ports Classic ( de nieuwe tweedaagse nu vrijdag en zaterdag tussen Antwerpen en Rotterdam, mede in handen van ASO, nvdr). Als de Belgische wielerbond daar geen oplossing voor vindt, wordt dat onze doodsteek. Wraakroepend vind ik het ook dat het Antwerpse stadsbestuur en het havenbedrijf 200.000 euro overhebben voor de World Ports Classic, die nog alles te bewijzen heeft, terwijl wedstrijden met een traditie als de onze het moeten stellen met ongeveer een tiende daarvan.”

Alain Sterckx van de GP Jef Scherens, komende zondag in Leuven, vat de situatie als volgt samen: “In de nabije toekomst redden de meeste organisaties het nog wel,” stelt hij, “maar ons spaarpotje raakt stilletjes aan leeg. Het grote probleem van de najaarswedstrijden is dat we de sponsors geen totaalpakket kunnen aanbieden. Dat is het verschil met voorjaarskoersen zoals Dwars door Vlaanderen, die behoren tot de koepel van Flanders Classics.”

Bij de meeste organisatoren van najaarswedstrijden in ons land groeit het besef dat krachtenbundeling op termijn de enige kans op overleven biedt. “We moeten werk maken van een gelijkaardige samenwerking als tussen de voorjaarsklassiekers”, zegt Van Limbergen. “Vanuit de Memorial Van Steenbergen deden we aan de mensen van Flanders Classics al een voorstel. Ze beloofden ons te zullen nadenken over wat er mogelijk is. Maar zo’n project moet natuurlijk ook in hún plaatje passen.”

Ben Simons ziet ook heil in nog een ander idee: “Misschien moeten we maar eens een klassement en een prijzenpot verbinden aan de negen resterende najaarskoersen van eerste categorie in Vlaanderen. En daar dan de steun voor vragen van de Vlaamse overheid. Het zou zonde zijn om zo veel traditie verloren te laten gaan.”

door benedict vanclooster

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier