Na acht jaar keert Antonio Cassano terug naar Sampdoria.

Met duizend waren ze afgekomen op de eerste training van Antonio Cassano met Sampdoria op 9 augustus. Het afsluitende partijtje moest Fantantonio (33) aan zich laten voorbijgaan, wegens zes maanden niet meer gevoetbald en een paar kilo’s te zwaar, maar voor de tweede of derde speeldag in de competitie zal Cassano er staan.

Acht jaar geleden (op 13 augustus 2007 om precies te zijn) arriveerde de toen 25-jarige Cassano al eens bij Samp, na turbulente passages bij AS Roma en Real Madrid. In 2001 kocht Roma de toen 19-jarige voormalige ploegmaat van Jean-François Gillet bij Bari voor 30 miljoen euro. Vijf jaar later verhuisde hij na een paar conflicten voor slechts vijf miljoen naar Real dat een jaar later maar wat blij was dat Sampdoria hem wilde huren. De club uit Genua deed een fantastische zaak, want Cassano zorgde voor 41 goals en 39 assists in 115 matchen. Het liefdesverhaal eindigde abrupt, toen de vedette in oktober 2010 de toenmalige voorzitter en eigenaar Riccardo Garrone schoffeerde, die hem berispte omdat hij niet was opgedaagd voor een clubfeestje, en Cassano, ondanks smeekbedes van de fans aan de voorzitter, mocht beschikken.

Vervolgens ging het langs Milan en Inter naar Parma waar hij in januari van dit jaar eenzijdig zijn contract opzegde wegens niet betaald bij de club die korte tijd later failliet zou gaan. Sindsdien zat hij zonder ploeg. Afgelopen maand toonde Walter Zenga, ooit zelf een cultspeler bij het grote Sampdoria in de jaren tachtig en negentig, zich geen voorstander van Cassano’s terugkeer: ‘Antonio vertegenwoordigt een groot stuk uit het clubverleden, maar nu hebben we wel iets anders nodig.’ De striemende negatieve reacties na de onverwachte Europese uitschakeling uit de Europa League tegen Vojvodina, waarna Zenga zich publiekelijk moest excuseren, deden hem bijdraaien. De flamboyante eigenaar/voorzitter Massimo Ferrero haalde met Cassano bijgevolg na Samuel Eto’o vorig jaar opnieuw een naam binnen. Het toeval wil dat Cassano Eto’o’s rugnummer 99 erft, nadat zijn favoriete nummer 10 al toegewezen was. Het was overigens Cassano’s manager die de zaak oploste nadat Ferrero hem benaderde met een voorstel: ‘Als jij voor mij Okaka kan verkopen, neem ik Cassano van jou.’ Waarna Beppe Bozzo Okaka, een van Cassano’s beste vrienden, naar Anderlecht bracht en Cassano met het vrijgekomen budget binnengehaald kon worden.

Cassano kwam sinds 2003 39 keer uit voor de Squadra, waarmee hij zijn laatste interland afwerkte als invaller op het WK 2014 (tegen Costa Rica). Bij Sampdoria verdient hij nog een kwart van het loon dat hij acht jaar geleden opstreek. Dat was toen 2,8 miljoen euro per jaar. Als hij dit seizoen aan vijftien goals en/of assists komt, kan dat bedrag oplopen van 680.000 naar 800.000 euro.

DOOR GEERT FOUTRÉ

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier