Zaterdag wacht STVV een belangrijke thuismatch tegen Brussels. De voorlaatste uit de stand tegen de rode lantaarn. De Kanaries tankten vrijdag vertrouwen door de derby tegen Genk te winnen met 0-1. “Het deed deugd”, zegt middenvelder Sander Debroux van STVV. “Sinds 2008 brengen we goed voetbal, alleen de punten blijven achterwege. Dat maakte het de laatste weken zwaar. Als je, zoals tegen Dender, 90 minuten baas bent en dan toch de drie punten verkwanselt, is het moeilijk om zo’n match achter je te laten. Met die laatste zege bewezen we dat we sterk genoeg zijn en het verdienen om in eerste te blijven.”

Wat zorgde er-voor dat het nu wel lukt om iets deftigs op de mat te brengen?

Sander Debroux: “Aangeven wat precies de ommekeer bracht, kan ik niet. Het draaide gewoon niet in de heenronde. En nu voelt iedereen elkaar prima aan.”

In welke mate veranderde het soort voetbal dat jullie brengen sinds de komst van Van Wijk?

“Hij hecht veel belang aan de wil om te winnen, inzet, mentaliteit. En zijn offensieve manier van spelen past goed bij deze groep, want je hebt Marc Hendrikx op de flank en twee backs die graag en goed mee naar voren trekken. We kruipen niet achteruit. Dit team gaat voluit voor winst, en aanvallend voetballen is een mooie troef van STVV.”

Maar scoren blijft o zo moeilijk.

“Ik zie daar niet direct een verklaring voor. We moeten het geluk misschien iets meer aan onze kant krijgen. Maar het is al goed dat we veel kansen creëren, goals volgen dan wel.”

Hoe beoordeel jij de kwaliteitsinjectie die er tijdens de winterstop kwam?

“Vooral voor de concurrentie in de groep was het een goede zaak. Voor Nieuwjaar hadden we bijvoorbeeld maar twee aanvallers.

“Als je nu wil spelen, moet je presteren, scherp zijn. Zoiets is altijd positief.

MichalPospisil en IbrahimSidibe zijn twee hardwerkende spitsen die kunnen voetballen. Ook de verdediging staat er.”

“Wat we nodig hebben in de kleedkamer, is een dictator”, klonk het in de heenronde.

“Dat was ook zo. Wij hadden in het verleden misschien iets te veel coaches die niet genoeg een leidende figuur waren. Van Wijk houdt ons kort. De juiste man op de juiste plaats. Als er iets fout zit, zullen we het direct horen. Maar ook de goede dingen worden aangehaald.

“Hard, maar correct. Zoals het hoort dus. Hij kan wel eens roepen, maar daar heb ik persoonlijk geen probleem mee. Hij is een van de beste trainers die ik al gehad heb in Sint-Truiden.”

Er werd door sommigen voor de winterstop geklaagd over een gebrek aan professionalisme bij bepaalde spelers, is dat nu helemaal weg?

“Ik denk dat iedereen goed weet waar we mee bezig zijn. Het is vijf voor twaalf voor STVV. Er zit zeker meer discipline in de groep. Op dat vlak hielp de trainer ons vooruit.”

Maar de vraag was of het gebrek aan professionalisme nu helemaal weg is.

“Ik denk niet dat daar een gebrek aan geweest is.”

Er waren wel jongens die dat aangaven.

“Ja? Ik had dat gevoel niet.”

Jullie hebben nu wel gewonnen op Genk, maar zijn er nog lang niet.

“We zullen tot de laatste match moeten knokken. Als je het uitrekent, stel je vast dat wij nog bijna de helft van onze matchen moeten winnen om echt zeker te zijn. Dat is veel. Maar ik denk wel dat het goed afloopt. Vingers kruisen dat ploegen als Dender en Bergen punten laten liggen. Het zal ook een beetje van hen afhangen.”

KRISTOF DE RYCK