SC Charleroi – Info

© belgaimage

NIEUWKOMER STEFAN KNEZEVIC

Bij ons is deze 24-jarige Zwitserse centrale verdediger, die opgeleid werd bij Luzern, een onbekende, maar dat is niet zo in zijn land. De ex-belofte-international speelde al een honderdtal matchen in de Zwitserse Super League en hij stond op het lijstje van de beste Zwitserse clubs. Men kijkt er daar dan ook van op dat een van de beste verdedigers van de competitie naar een club uit de Belgische middenmoot trekt. Dat was een jaar geleden ook al het geval voor Bastien Toma, die naar Genk verkaste.

In Zwitserland zeggen ze dat het niveau van hun competitie een tussenstap naar een gemiddelde competitie als de Jupiler Pro League noodzakelijk maakt vooraleer een doorbraak bij een grote Europese club mogelijk is. In Charleroi zijn ze blij dat ze een neus daarvoor hebben. De scoutingcel zal zich op de borst mogen kloppen op de dag dat Stefan Knezevic de patron van de driemansverdediging van Edward Still is geworden. In dat systeem speelde Knezevic vorig jaar al af en toe met wisselend succes onder de leiding van Fabio Celestini bij FC Luzern. Celestini is een jonge Zwitserse coach met een ambitieuze spelfilosofie die vergelijkbaar is met die van Still. Vorig seizoen vroeg hij aan zijn verdedigers om eerder naar voren te trekken dan in positie te blijven. Daarbij sprongen de kwaliteiten van Knezevic met de bal aan de voet onmiddellijk in het oog bij de volgers van de Zwitserse competitie.

SC Charleroi - Info
© belgaimage

De statistieken zijn wel niet zo goed: vorig seizoen had Luzern de slechtste verdediging van de Super League (59 tegengoals op 36 speeldagen). Maar daarvoor kon Knezevic zeker niet met de vinger gewezen worden. Hij kwam geregeld in de problemen door het positiespel van zijn ploegmaats en was sowieso een van de grote pluspunten van het seizoen. Hij heeft een goeie rechtervoet, kan behoorlijk uitvoetballen en kan ook op links in een viermansverdediging geposteerd worden. Het is een complete speler die initiatief neemt met de bal en zou achterin de ideale aanvulling zijn voor Dorian Dessoleil en Stelios Andreou.

SC Charleroi - Info

ANEKDOTES

1 Bouchez

Op woensdag 7 juli ontvingen de Zebra’s AS Amiens in het Robert Urbainstadion in Boussu, een plek die goed bekend is bij Georges-Louis Bouchez. De partijvoorzitter van MR is ook voorzitter van Francs Borains en profiteerde van wat vrije tijd om te komen kijken.

2 Mondmaskers

Op stage in het Nederlandse Garderen hebben de Zebra’s kennisgemaakt met de Nederlandse laksheid. Het dragen van een masker wordt er binnen immers niet opgelegd. Geen enkel lid van het hotelpersoneel droeg dus een mondkapje terwijl de cijfers nochtans de hoogte in schoten.

3 Geen Zorgane

De grote afwezige op stage was Adem Zorgane. Het grote Algerijnse talent was er niet bij door een fout met zijn werkvergunning. Buitenlandse Zaken had te lang getreuzeld om die af te leveren.

JONG TALENT JACKSON TCHATCHOUA

Op 24 juni gaf Sporting Charleroi een eerste profcontract (voor twee jaar) aan Jackson Tchatchoua. Een blijk van vertrouwen die de jongen al snel rechtvaardigde, want in de voorbereiding was hij indrukwekkend. Het jeugdproduct van de academie kwam bij de U16 naar Marcinelle en is op weg om de nieuwe vaandeldrager te worden van de opleiding van Charleroi. Mehdi Bayat droomt daarvan en Edward Still heeft intern al veel goeie dingen over de jongen gezegd. Tchatchoua is nochtans niet het talent dat het dat meest in het oog sprong bij de jeugd, maar hij is vast en zeker de hardste werker. Het is puur zijn verdienste dat hij de concurrentie voorbijgestoken is, zegt men. Zijn precisie in de laatste beweging kan nog beter, maar zijn uithouding en atletisch vermogen maken van hem al een geloofwaardige kandidaat voor de positie van rechtse centrale verdediger in de 3-5-2 waarmee de nieuwe coach wil spelen.

SC Charleroi - Info

SC Charleroi - Info

3 vragen aan Nadine Vlaminck conciërge

Wanneer ben je bij Sporting Charleroi terechtgekomen?

‘Ik werkte voor de stad als conciërge en precies 21 jaar geleden, op 15 juli 2000 kreeg ik het voorstel om voor Sporting te gaan werken en boven de fanshop te gaan wonen. Vroeger hield ik niet van voetbal, maar vandaag zou ik voor geen goud een match willen missen. Ik ben bijna als een moeder voor de spelers. Voor Mehdi ( Bayat, nvdr) trouwens ook.’

Wat moet je dagelijks zoal doen?

‘Mijn doorsneedag ziet er als volgt uit. Ik sta op om zes uur. Om zeven uur ga ik brood halen en bereid ik het ontbijt. Nadien ga ik boodschappen doen bij de Makro en op de markt. Vervolgens doe ik mijn ronde langs de appartementen van de spelers om te controleren of ze die goed onderhouden. Zeker de jongsten. En ik kan je zeggen dat ik soms voor onaangename verrassingen kom te staan. Onlangs is er eentje vertrokken – hij zit nu niet meer bij de club – die 45 vuilniszakken achterliet in de keuken en op het balkon. Gelukkig zijn er ook brave jongens. Yunus Bahadir en Ivan Goranov zijn bijvoorbeeld heel netjes.’

Over drie jaar verhuist Charleroi naar een nieuw stadion. Jij ook?

‘Ik ben al 73, dus ik weet het nog niet. We zien wel, dat is nog lang. Mehdi wil alleszins dat ik mee verhuis. En zolang ik gezond en wel ben, wil ik me blijven inzetten voor Sporting. Maar ik doe bijvoorbeeld nooit verplaatsingen of stages mee. Ik ben er wel wanneer ze ’s avonds laat terugkeren. Soms sta ik om één of twee uur ’s nachts op om de poorten open te maken. Dat is het voordeel van boven de fanshop te wonen.’

SC Charleroi - Info
SC Charleroi - Info

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier