Met drie Noren, twee Finnen en een Zweed zal Zulte Waregem komend seizoen een Vikingtintje hebben.

Zes Scandinaviërs in de kern, het doet denken aan het Club Brugge van het seizoensbegin 2012/13. Blauw-zwart telde er toen zelfs zeven: twee Zweden – Michael Almebäck en Fredrik Stenman -, twee Noren – Tom Høgli en Mushaga Bakenga – en drie Denen, Jesper Jørgenson, Jim Larsen en Niki Zimling. In de winterstop zou ook nog IJslander Eidur Gudjonhsen de oversteek vanuit Cercle maken.

Bij Zulte Waregem zijn dat nu de Noren Johan Bjørdal (32, in de winterstop al gehaald bij Rosenborg) en Fredrik Oldrup Jensen (25, vorige zomer gekocht bij Odds BK), aangevuld met de Noor Henrik Bjørdal (21, geen familie van Johan, overgekomen van Brighton & Hove Albion), twee Finnen Urho Nissilä (22) en Mikael Soisalo (20) en Erdin Demir (28), de Zweedse linksback die Essevee overnam van Waasland-Beveren. Ter vervanging van Brian Hamalainen, de… Deen die naar Dynamo Dresden is vertrokken.

Niet nieuw, Vikingen die richting de Gaverbeek varen, want de voorbije seizoenen gingen er ook al de Denen Hamalainen (voor de tweede maal), Henrik Dalsgaard en Lukas Lerager, en de IJslander Olafur Skúlason aan wal. Met succes, de drie laatstgenoemden zijn met hun nationale ploeg zelfs actief op het WK in Rusland. De laatste twee verkocht Zulte Waregem ook met een grote meerwaarde: Dalsgaard voor 1,2 miljoen aan Brentford, Lerager voor 3,5 miljoen aan Bordeaux. Skulason trok in 2015 transfervrij naar Genclerbirligi.

Die toestroom van Vikingen is geen toeval: Toon Mertens, al sinds 2008 hoofd scouting bij Essevee, is erg thuis in de Scandinavische markt. ‘Met hen hebben we er een goeie naam opgebouwd, als uitstekend tussenstation naar een topcompetitie. Scandinavië is bovendien nog betaalbare markt, met zeer professionele spelers die zich rap aanpassen. Stuk voor stuk ook strijders met wie je naar de oorlog kunt trekken’, verklaart algemeen manager Eddy Cordier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier