Manchester United sukkelt aanvallend.

Een promotietrip kost Wayne Rooney mogelijk de start van het nieuwe seizoen in de Premier League. Want vorige week raakte immers bekend dat de Engelse international door een virus voorlopig langs de kant moet blijven. Daardoor miste hij oefenduels tegen Portsmouth, Espanyol en Peterborough. “Ik probeer altijd positief te blijven”, reageerde Sir Alex Ferguson. “We trachten hem alsnog klaar te stomen voor de opener tegen Newcastle zondag. Maar het is zo’n vreemd virus dat Wayne pas vrijdag voor het eerst kon trainen sinds we op 28 juli terugkeerden van het oefenkamp. Een serieuze streep door mijn rekening.”

Rooney moest exact een jaar geleden ook al de eerste wedstrijden van het seizoen laten schieten door een gebroken middenvoetsbeentje. En aangezien de Franse aanvaller Louis Saha (interesse van West Ham en Sunderland), die nog twee jaar onder contract ligt bij de Mancunians, onlangs op de transferlijst werd geplaatst, dreigt er offensieve schaarste. Eigenlijk is Carlos Tévez nog de enige Premier Leaguewaardige centrumspits die overblijft. Een flinke kwaliteitsimpuls lijkt dus aangewezen voor de voorhoede. De komst van de Bulgaarse international Dimitar Berbatov (Tottenham) is nog altijd een optie, maar de Spurs willen eerst een waardige vervanger vastgelegd hebben.

Om eventuele schorsingen en blessures op te vangen zag Ferguson zich daarom genoodzaakt om Fraizer Campbell (20, ex-Antwerp) bij de selectie te houden. Het jonge talent, dat vorig seizoen met vijftien treffers een groot aandeel had in de promotie van Hull City, bewees tijdens de voorbereiding dat hij het niveau aankan. “Andere opties hebben we momenteel gewoon niet”, zegt Ferguson. “Fraizer is een goede back-up en maakte de laatste maanden een constante progressie.”

Verder wordt er volop werk gemaakt van de werkvergunning van de Angolees Manucho (25). De veertienvoudige international werd in januari overgenomen van Petro Atlético, maar botste op de strenge immigratiewetgeving van de Britse overheid. Met een uitleenbeurt aan het Griekse Panathinaikos werd het probleem (tijdelijk) verholpen.

Er viel echter ook positief nieuws te rapen bij de Engelse kampioen, want Cristiano Ronaldo heeft een transfer naar zijn droomclub Real Madrid voor dit seizoen uit zijn hoofd gezet. Dat verklaarde de 23-jarige Portugees althans in een interview met de Portugese krant Público. “Ik had een goed gesprek met Ferguson”, liet hij optekenen. “We kwamen tot de conclusie dat het beter is voor beide partijen dat ik hier nog een jaar langer blijf. Ik was de aanstichter van de polemiek tussen Manchester United en Real. Waarvoor mijn excuses.”

Community Shield: Manchester United kon maar met strafschoppen afstand nemen van Portsmouth: 0-0 (3-1).

De Zweedse oud-international Fredrik Ljungberg (31) beëindigde na amper een jaar al de geplande samenwerking van vier seizoenen met West Ham. Door veelvuldig blessureleed was de flankspeler slecht in 25 van de 38 competitieduels van de partij. Hij overweegt, na een bezinningsperiode, zijn loopbaan verder te zetten in Azië of de Verenigde Staten. De Tsjechische goalie Jan Lastuvka (26) wordt voor een seizoen gehuurd van Shakhtar Donetsk. Afgelopen weekend werd ook hulde gebracht aan Bobby Moore, die in 1966 het WK won als aanvoerder van Engeland en in 1993 overleed aan darmkanker.

Chelsea kan tijdens de eerste twee speeldagen zeker niet beschikken over Didier Drogba. De Ivoriaanse spits kampt immers nog te veel met de naweeën van een knieletsel. Coach Luiz Felipe Scolari gaat ervan uit dat hij pas op 31 augustus, voor het duel tegen Tottenham, zijn rentree kan maken. Tot die tijd zal de Franse aanvaller Nicolas Anelka het volledige gewicht van de aanval moeten torsen. De nukkige international verkeert in goede vorm, want tijdens een oefenpartij tegen AC Milan nam hij vier van de vijf doelpunten voor zijn rekening.

Eduardo da Silva (Arsenal), de onfortuinlijke Kroatische spits die vorig seizoen zijn been brak, hoopt tegen december weer volledig wedstrijdklaar te zijn. Manager Arsène Wenger haalde de amper zestienjarige spits Jack Wilshere bij de A-kern, als beloning voor zijn sterke spel en ontwikkeling tijdens de voorbereiding. Linkerverdediger Armand Traoré (19), een Fransman die als alternatief geldt voor landgenoot Gaël Clichy, kreeg een nieuwe overeenkomst.

De Zwitserse doelman Pascal Zuberbühler (37) tekende een contract voor een seizoen bij Fulham, waar de 51-voudig international als doublure zal fungeren voor Mark Schwarzer. Spits Andy Johnson (27) verliet voor dertien miljoen euro Everton en kreeg een vierjarige verbintenis aangeboden.

Aston Villa nam linkerverdediger Nicky Shorey (27) over van Reading. De tweevoudige Engelse international bereikte overeenstemming voor drie seizoenen.

Newcastle betaalde vijftien miljoen euro voor de Argentijnse verdediger Fabricio Coloccini (26), die wordt overgenomen van Deportivo La Coruña.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier