Sponsors nationale ploeg eisen schadevergoeding.

De blamage van de Franse nationale ploeg op het WK in Zuid-Afrika blijft voor beroering zorgen. Nadat bondsvoorzitter Jean-Pierre Escalettes was opgestapt nam vorige week vicevoorzitter Fernand Duchaussoy het roer over. In afwachting van de komst van een nieuwe grote baas in de lente moet hij de bondsstatuten hervormen – na de spelersstaking werd het amateurisme van de Franse voetbalbond fel gehekeld – en les bleus een beter imago bezorgen. “Ik zweer met de hand op het hart dat wat in Knysna gebeurde zich nooit meer zal herhalen. We hebben alle troeven in handen om ons weer van onze beste kant te laten zien”, verklaarde hij na zijn aanstelling.

Maar daarmee is de rust nog niet teruggekeerd: de sponsors van de nationale ploeg (Suez , Carrefour en Crédit Agricole) vragen 1 miljoen euro voor de ‘opgelopen schade’ en Adidas, dat met 180.000 onverkochte truitjes bleef zitten, zou zelfs een bedrag van 10 miljoen euro claimen. Duchaussoy verklaarde al dat hij met de sponsors wil onderhandelen. Een speciaal fonds, gespijsd met niet betaalde premies aan de spelers, kan dienen voor de betaling van de schadeclaims. Hij meldde ook dat op vraag van de nieuwe bondscoach Laurent Blanc geen enkele van de 23 spelers die op ‘de bus van de schaamte’ zat, zal worden opgeroepen voor de vriendschappelijke partij tegen Noorwegen op 11 augustus. De meeste internationals zouden wel weer kunnen worden opgevist voor de eerste kwalificatiewedstrijd voor het EK van 2012.

Of dat ook geldt voor Karim Benzema (Real Madrid) en Franck Ribéry (Bayern München) is echter een andere vraag. Zoals bekend loopt er een onderzoek tegen beide spelers omdat ze seks gehad zouden hebben met de prostituee Zahia toen die nog minderjarig was. Volgens Sportminister Roselyne Bachelot is dat voldoende om hen nooit meer voor de Franse nationale ploeg op te roepen – ook als ze onschuldig zouden zijn omdat ze de leeftijd van het meisje niet kenden.

Als klap op de vuurpijl staat de job van Raymond Domenech bij de technische directie van de bond, waarvan hij al voor de uitschuiver tijdens de wereldbeker verzekerd was, ter discussie. Velen vinden immers dat de coach nu echt niet meer geloofwaardig is. Maar bij een eventueel ontslag zou Domenech een schadevergoeding vragen van 2 miljoen euro. Vandaar allicht dat nog geen definitieve beslissing werd genomen.

Hugo Lloris liet vorige week zijn commentaar optekenen bij het fiasco van de Franse nationale ploeg in Zuid-Afrika. “We hadden meer teamspirit in de bus dan op het veld”, ervaarde de doelman van Lyon. “De staking vertaalde onze wanhoop omdat we ons in de steek gelaten voelden. Maar we zijn te ver gegaan. Dit had nooit mogen gebeuren!”

Wesley Sonck, transfervrij, onderhandelt met het pas gepromoveerde Arles-Avignon.

Dieumerci Mbokani wordt genoemd als mogelijke versterking bij AS Monaco en bij Bordeaux.

Caen haalde bij AS Monaco en Boulogne-sur-Mer respectievelijk middenvelder Yohan Mollo (21) en verdediger/middenvelder Damien Marcq (21) weg. Oud-international Robert Pirès (36) ging niet in op het voorstel van de Normandische club.

Aruna Dindane (29, ex-Anderlecht), die nog eigendom was van RC Lens, tekende voor drie jaar bij Lekhwiya, een club uit Qatar. Hij vindt er zijn landgenoot Bakary Koné terug.

Robert Vittek (28), die vorig seizoen al door Lille was uitgeleend, werd nu ook definitief verkocht aan het Turkse Ankaragücü.

Marseille sprak een veto uit tegen het vertrek van Taye Taiwo naar Atlético Madrid. Hatem Ben Arfa zou wel probleemloos mogen verhuizen naar Newcastle.

Issa Dia, de 23-jarige spits van AS Nancy, bereikte een akkoord met Fenerbahçe.

FC Sochaux haalde bij Le Mans de Malinese spits Moussa Maiga weg om hem te vervangen. Die moet het moreel opkrikken na de slechte resultaten in de voorbereidingswedstrijden. Stéphane Dalmat tekende voor twee jaar bij Rennes.

Lorient wil aanvaller Kevin Gameiro (23) enkel laten vertrekken voor 10 miljoen euro.

Marseille wilde graag Alou Diarra (Bordeaux) inlijven, maar de voorzitters van beide clubs raakten het niet eens over een transferprijs. Ondertussen versterkten de Girondins zich met de 20-jarige Servische verdediger Vujadin Savic die eigendom is van Rode Ster Belgrado maar uitkwam voor FK Rad.

Saint-Etienne contracteerde Carlos Bocanegra (31), de Amerikaanse verdediger van Rennes en de Congolees-Franse verdediger Albin Ebondo (26), die einde contract was bij Toulouse.

STÉPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier