Kan Didier Zokora FC Sevilla aan de titel helpen?

In 2000 maakte Didier ‘Maestro’ Zokora de overstap van ASEC Abidjan naar Racing Genk. Daar maakte hij als centrale verdediger snel duidelijk dat Limburg voor hem geen eindstation zou zijn. Na twee seizoenen bij Saint-Etienne en drie bij Tottenham is de ondertussen 28-jarige Ivoriaan nu aan de slag bij FC Sevilla.

“Voorzitter JoséMariaDelNido haalde me om mee te werken aan het behalen van de titel”, zegt hij ambitieus. Zokora is alvast als verdedigende middenvelder erg sterk aan het seizoen begonnen. Sommigen vergelijken hem zelfs met de Fransman ClaudeMakelele tijdens diens beste jaren bij Real Madrid. “Dat streelt natuurlijk mijn ijdelheid, want op die positie waren er slechts weinigen beter.” In ieder geval beschaamde Zokora de verwachtingen van Del Nido niet. ” DaniAlves was wellicht onze beste transfer ooit, maar Zokora lijkt goed op weg om aardig in diens buurt te komen”, weet hij.

Monchi, de sportief directeur van FC Sevilla, had de naam van Zokora al vijf jaar in zijn notitieboekje staan. Eerder zat een transfer er niet in, maar nu de finan-ciële positie van de club werd gesaneerd, zag Monchi zijn geduld beloond: hij kon de Ivoriaan overhalen om Engeland te ruilen voor Spanje. “De Premier League en de Liga zijn totaal andere competities”, zegt de Ivoriaanse international. “In Engeland draait alles rond kracht en efficiëntie. Hier staan techniek en mooie combinaties voorop. Volgens mij is de Liga goed op weg om opnieuw de beste competitie van Europa te worden. Met spelers als CristianoRonaldo, Kaká en KarimBenzema kan dat ook bijna niet anders. Na drie fantastische jaren in Engeland, hoop ik de fans van FC Sevilla veel plezier te bezorgen.”

Zokora is vooral een evenwichtige voetballer. “Mijn rol bestaat erin mee het verdedigende werk op te knappen, de nodige kilometers te lopen en vaak de eerste te zijn bij de offensieve omschakeling. Door mijn goede balbehandeling kan ik die rol als schakelspeler aan. Maar ik ben hier nog maar pas. Ik besef dat ik in Spanje nog veel te leren heb.”

Lionel Messi (22) heeft de Alfredo di Stefano-trofee gewonnen. Dit referendum van het Madrileense sportdagblad Marca bekroont de beste speler van de Spaanse competitie. Messi ging zijn teamgenoten Andrés Iniesta en Xavi vooraf.

Doelman Iker Casillas (28) speelde bij het oefenduel tegen Argentinië (2-1) zijn honderdste wedstrijd voor de Spaanse nationale ploeg.

Juan Carlos Mandia werd omwille van de slechte resultaten ontslagen als coach van Racing Santander, dat slechts zeventiende staat, vlak boven de degradatieplaatsen.

Diego Forlán, de 30-jarige Uruguayaanse spits van Atlético Madrid, verlengde zijn contract tot 2013.

Cristiano Ronaldo (24, Real), die aan de enkel is geblesseerd sinds 10 oktober, hoopt opnieuw klaar te zijn voor de topper tegen Barcelona op 28 november.

Alex Sánchez, de 20-jarige spits van Real Zaragoza die tegen Valencia kort voor tijd inviel, werd geboren zonder rechterhand. Het is de eerste keer in de geschiedenis van het Spaanse voetbal dat iemand met een dergelijke handicap meedoet op het hoogste niveau.

In de zestiende finales van de Copa del Rey kon Real Madrid, dat in de heenwedstrijd een vernederende 4-0-nederlaag had opgelopen tegen derdeklasser Alcorcón, die scheve situatie niet meer rechtzetten. Het won slechts met 1-0, dankzij een late goal van Rafael van der Vaart. Het is al van 1993 geleden dat Real de Spaanse beker nog eens kon winnen.

Athletic Bilbao is de andere grote naam die sneuvelde. Na een 2-0-nederlaag bij tweedeklasser Rayo Vallecano bleven de Basken thuis steken op een 2-2-gelijkspel.

Mémé Tchité(25) maakte tegen Salamanca twee doelpunten, waarvan één op strafschop. Santander, dat de heenmatch met 1-0 had verloren, kon zich dankzij een 4-1-zege gemakkelijk plaatsen.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier