Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Vorige week kregen alle scheidsrechters van hun bazen een e-mail met de vraag of ze op maandag 9 februari – eergisteren – om 18 uur naar de voetbalbond wilden komen. Daar zouden ze de kritiek aan hun adres bespreken. Die liep de voorbije weken de spuigaten uit en dus rees de vraag: wat moet de reactie uit arbitrale hoek zijn? Overwegen onze scheidsrechters een staking?

Paul Allaerts, vorige zondag: “Neen, dat is niet de beste oplossing. Je moet de supporters niet gijzelen door zo te reageren.”

Frank De Bleeckere, met Allaerts en Serge Gumienny nog voor de UEFA op stage in Málaga, sloot zich daar zondag bij aan. “Laat ons dit in een sereen debat uitklaren. Een scheidsrechter neemt tussen 200 en 250 beslissingen per wedstrijd. Daar zullen foutieve tussen zitten, ongetwijfeld. Misschien 10 tot 15 procent. Dat is veel, en we moeten ervoor zorgen dat we dat cijfer zo laag mogelijk houden. Maar de kritiek die wij nu krijgen, vind ik buiten proportie. Belachelijk zelfs. Als jij tegen je werkgever zou zeggen wat bepaalde mensen met een voorbeeldfunctie over ons de voorbije weken en maanden hebben gezegd, vlieg je buiten. Of krijg je minstens een sanctie. Of wij die eisen? Ik denk niet dat het het moment is om hoog van de toren te blazen. Het wordt ook allemaal beter in beeld gebracht. Ik wil wel pleiten voor meer respect.”

Allaerts wilde zondag wel een duidelijk signaal: “Anders heeft die vergadering weinig zin. Als ze jou betrappen op het rijden door rood licht en de reactie is: de volgende keer niet meer doen hé … Dan doe je toch gewoon verder?”

Beiden hebben voldoende internationale contacten om te weten dat er ook daar problemen zijn. Alleen: elders zijn de straffen op verbale uithalen zo zwaar dat de kritiek minimaal is. Allaerts: “Nu komen vooral de jongere scheidsrechters met de daver op het lijf het veld op.” De Bleeckere: “Straks is er Champions League. Denk je dat de UEFA zulke uitlatingen zou tolereren? Ik kijk ook naar Match of the Day en de Sportschau. Ik zie collega’s fouten maken. Wel, na de wedstrijd haalt een coach die soms aan, maar beleefd. Met respect. Terwijl het er hier helemaal over is.”

Allaerts: “Van mij mogen ze opmerkingen maken, maar onze integriteit in twijfel trekken … Dat gaat te ver. Wij moeten onze emotie uitschakelen op een veld, laat clubleiders dat ook doen en dus vier keer nadenken voor ze wat zeggen.” De Bleeckere: “Nu is de scheidsrechter verantwoordelijk voor elke nederlaag. Niet meer de speler of de trainer. Komaan.”

peter t’kint

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier