Na de nederlaag op Germinal Beerschot in januari wist Anderlechtmanager Herman Van Holsbeeck dat hem de zes moeilijkste maanden uit zijn carrière wachtten. Vrije dagen had hij sindsdien niet : bij de titelviering waarschuwde iedereen dat Anderlecht een flink deel van de ploeg moest vernieuwen, maar daar werkte het toen al in stilte aan. Vorige week beheerste paars-wit de transfermarkt : Mbark Boussoufa en Jelle Van Damme komen, Vincent Kompany gaat. Dat Anderlecht zich rechtstreeks plaatste voor de Champions League, bezorgde de club een extra budget dat het prompt investeerde. “Zonder de Champions League hadden we niet kunnen doen wat we nu deden”, zegt Van Holsbeeck. “Ook de bijhorende uitstraling helpt. “De eerste vraag van Biglia was : is Anderlecht rechtstreeks geplaatst voor de Champions League ?”

Rechtstreeks geplaatst voor de Champions League is Hamburg, de nieuwe club van Kompany, niét. Meteen na het vertrek van Kompany, trok een delegatie van paars-wit naar Rusland om er te onderhandelen met zijn gedoodverfde opvolger : Martin Skrtel (21 jaar, 1.86 meter groot). De Slovaak werd twee jaar geleden bij Trencin weggehaald door Zenith Sint-Petersburg, dat hem afgelopen winter niet wilde laten gaan naar Anderlecht. Voormalig jeugdinternationaal Skrtel is sinds een paar maanden een vaste waarde bij de nationale A-ploeg van Slovakije, waarmee hij de twee barragematchen voor de WK-kwalificatie speelde (en verloor). “Skrtel”, zegt Peter Surin van de Slovaakse sportkrant Sport, “is erg intelligent, kopbalsterk en stevig in de duels, een betere speler dan Marek Spilar.” Wat Kompany met zijn techniek oploste, doet Skrtel op kracht.

Een vervanger voor aanvaller Grégory Pujol als stand-in voor Nicolas Frutos heeft Anderlecht nog niet. De Noor Azar Karadas (24) van Benfica wilde graag komen. Maar Anderlecht, dat liever een spits huurt dan koopt, wacht liever nog wat af. Naast een spits en een mogelijke vervanger voor WK-ganger Christian Wilhelmsson wil Anderlecht nog een rechtsachter als alternatief voor Anthony Vanden Borre. Walter Baseggio heeft een akkoord met Treviso, maar als die club wegens extrasportieve redenen niet opgevist wordt voor de eerste klasse, dan kan ze de door Anderlecht gevraagde transfersom niet betalen. “Dan”, zegt Van Holsbeeck, “keert Baseggio gewoon terug naar Anderlecht en moet hij zich hier maar bewijzen.”

GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier