De uitschakeling van de Franse nationale ploeg zorgt voor beroering.

Laurent Blanc aarzelde niet om de botte bijl boven te halen na de uitschakeling van zijn land op Euro 2004. “Het team gaf altijd de indruk beter te kunnen, te kunnen versnellen en de tegenstander te kunnen domineren”, verklaarde de vroegere patron van de Franse defensie. “Maar in de wedstrijd tegen Griekenland zag je dat dit team niet enkel met fysieke problemen kampt, maar ook dat de afstand tussen de linies te groot is. Als je dan op achterstand komt, is het erg moeilijk om nog terug te komen. Om te scoren moet je dan eigenlijk rekenen op een individuele actie of bij een stilstaande fase het geluk hebben dat de bal goed valt.”

Frankrijk op apegapen, Frankrijk zonder ziel, Frankrijk zonder echte leider, aangezien Zinedine Zidane die rol nooit echt zal kunnen waarmaken. Betekent de nieuwe ontgoocheling na het ontluisterende WK van twee jaar geleden nu dat de neergang van het Franse voetbal definitief is ingezet ? Heeft het te maken met de verzadiging van een generatie die alles heeft gewonnen en materieel zo welgesteld is dat ze zich niet meer kan opladen ? En heeft het feit dat Marseille en Monaco de finale van de Europacups speelden geen zand in de ogen gestrooid ? Betekent dit het definitieve einde van een generatie ?

Wellicht speelt het allemaal een beetje mee. L’Equipe aarzelde alvast niet om ‘Ontoelaatbaar’ te titelen. Bij de redenen die het sportdagblad op-somde voor de nederlaag sprong alvast de volgende in het oog : “Deze Franse ploeg had de neiging om zonder echt tactisch systeem te spelen en zomaar wat aan te modderen. Er werd ondoordacht gespeeld en zonder enige consistentie.”

Michel Platini deed er nog een schepje bovenop door al voor de uitschakeling door de Grieken te verklaren dat de Fransen niet beter waren dan in 2002. “In vergelijking met twee jaar geleden hadden we dit jaar gewoon iets meer geluk.” Had Jacques Santini de bui niet zien hangen ? Feit is in ieder geval dat hij nu naar Tottenham moet vertrekken met een pijnlijke nederlaag op zijn blazoen, dat ondanks een lange reeks wedstrijden zonder nederlaag veel minder schittert dan dat van de omstreden Roger Lemerre die Les Bleus vier jaar geleden naar de Europese titel leidde. (PB)MARCEL DESAILLY maakt de overstap van Chelsea naar Marseille niet. SOCHAUX heeft heel wat belangstelling voor Dimitri Boulikine, een spits van Dynamo Moskou. LUDOVIC GIULY tekende een contract bij Barcelona. JEROME ROTHEN zal volgend seizoen wel degelijk voor PSG spelen. FRANK LEBOEUF (36) overweegt om een punt achter zijn carrière te zetten nadat hij een jaar in Qatar aan de slag was. Hij zal zijn beslissing binnenkort bekendmaken. FREDERIC PIQUIONNE werd door Rennes uitgeleend aan Saint-Etienne. MAURICIO POCHETTINO, de Argentijnse verdediger van Bordeaux, tekende een contract van drie jaar bij Espanyol Barcelona, een club waarbij hij eerder al aan de slag was. LAURENT LEROY (28), die vroeger nog bij Neuchâtel speelde, moet normaal een contract tekenen bij Nice. LENS. Het gemiddelde salaris bij de geel-roden bedraagt 45.000 euro per maand. PASCAL FEINDOUNO van Bordeaux mag op de belangstelling rekenen van FC Sevilla. ADAILTON, een Braziliaanse centrale verdediger van Bahia, staat op het punt een overeenkomst te tekenen met Rennes. MONACO haalt veel geld binnen. De verkoop van Ludovic Giuly bracht zes miljoen euro, die van Jérôme Rothen liefst 11 miljoen euro op. Om zich te versterken zou de finalist van de Champions League het oog hebben laten vallen op François Modesto, de Franse verdediger van Cagliari en op Seyi George Olofinjana, de Nigeriaanse middenvelder van Brann Bergen. Daarnaast denken de Monegasken ook nog aan twee spelers van Inter Milaan : Emre en Mohamed Kallon. SOCHAUX verdiende 8 miljoen euro aan de transfer van Pierre-Alain Frau naar Lyon. (PB)

PB

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier