Scholz, de hype voorbij

Alexander Scholz raakte na de kapiteinsband ook zijn basisplaats kwijt bij Standard. © belgaimage
Thomas Bricmont

De verdediger van Standard zoekt naar een uitweg uit de crisis.

Toen Standard in extremis tegen Lokeren, zijn ex-ploeg, de zege greep, zat Alexander Scholz in de tribune, naast zijn grootmoeder. Een week later, op Anderlecht, gaf de Deen opnieuw forfait. Aanleiding: een knieletsel. Zaterdag keerde Scholz na revalidatie voorzichtig terug, ter gelegenheid van een oefengalop tegen de Luikse beloften.

Zet die match het licht op groen voor een terugkeer zondag, als Standard Kortrijk ontvangt? Het is maar de vraag, want de prestaties voor zijn blessure waren weinig overtuigend. Op dat punt, hoor je in Luik, was het erven van de aanvoerdersband na de clash tussen Adrien Trebel en de directie in december 2016 een vergiftigd geschenk. Scholz werd binnen de kleedkamer nooit als leider aanzien, ook al apprecieerde men er hem enorm als mens. De hype rond zijn persoontje duurde in Luik overigens maar kort. Scholz kwam in januari 2015 naar Standard, na een hevige strijd met Anderlecht rond zijn overgang. Het was Bruno Venanzi, toen nog vicevoorzitter, die de onderhandelingen leidde. In Brussel zijn ze nu blij dat ze toen niet de door Lokeren gevraagde som (3 miljoen euro) plus een navenant salaris op tafel legden.

Scholz (24) gaat dezer dagen fysiek én mentaal door een dal. Na de 4-0 in Brugge werden hij en KonstantinosLaifis met de vinger gewezen. Een week later betaalde de Deen de potten: hij werd vervangen in de basis door Christian Luyindama, de 23-jarige Congolees die dankzij zijn snelheid Standard in staat stelde om wat hoger te spelen. Scholz zakte voor de critici wat laag in, terwijl Laifis ook niet de snelste is. Luyindama kan wél nog aanvallers terughalen. Voor Scholz was de beslissing nefast: hij raakte voor het begin van het seizoen al zijn aanvoerdersband kwijt, en nu ook zijn basisplaats. Aan de Deen om terug te knokken.

Thomas Bricmont

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier