Schalke 04 volgt advies trainer Fred Rutten.

Het is nog geen half jaar geleden dat Fred Rutten (46) enthousiast de overstap maakte van FC Twente naar Schalke 04. Grotere club, hoger budget, betere mogelijkheden. Nu weet de Nederlander: niet in alle opzichten is het gras bij de buren groener. Vooral in de Duitse sensatiepers werd het fileermes al meermaals bovengehaald voor de minzame coach, die vorig jaar in eigen land nog werd verkozen tot Trainer van het Jaar.

Een vroegtijdige uitschakeling in de UEFA Cup en een teleurstellende zevende plaats in de Bundesliga, het zorgt duidelijk voor heel wat beroering in Gelsenkirchen. Samen met Bayern München zijn de Königsblauen de meest roerige voetbalclub van Duitsland. In de snelkookpan van emoties is de verbeeldingskracht er altijd sterker dan de realiteitszin. Schalke 04 moet immers kampioen worden, elk jaar opnieuw. Niet omdat de voetballers van dienst zo goed zijn, maar omdat de laatste titel al dateert van 1958. Maar liefst 37 trainers sneuvelden er al.

Rutten kreeg in Enschede de tijd en ruimte als de gewaardeerde procestrainer van wie het even duurt vooraleer zijn spelers zijn werkmethoden en voetbalvisie kunnen doorgronden en die omzetten in prestaties. Maar in Gelsenkirchen tellen alleen goede resultaten en barst regelmatig een mitrailleurvuur van kritiek los.

Maar manager Andreas Müller, ook in het oog van de storm, volgde het advies van zijn trainer en trad rigoureus op. Middenvelder Albert Streit (28), in januari nog voor 2,6 miljoen euro losgeweekt bij Eintracht Frankfurt en beschikkend over een jaarsalaris van 2 miljoen euro tot 2012, mag zijn onvrede over zijn invallersstatuut gaan bekoelen bij de amateurs. Daar voegt de onruststoker zich bij een andere teleurstelling, de Uruguayaan Carlos Grossmüller (25), die daar werd ondergebracht na een gebrek aan discipline. De overeenkomst van zijn landgenoot Gustavo Varela (30), die in oktober al naar de vierdeklasser werd verwezen na een drankincident, werd ontbonden. Hetzelfde overkwam de Deense spits Peter Løvenkrands (28), een besparing van 1,5 miljoen euro.

Werder Bremen huurt de komende zes maanden voor 350.000 euro van Panathinaikos de Griekse middenvelder Alexandros Tziolis (23). De 10-voudige international kan definitief worden overgenomen voor 2 miljoen euro. Hij kan de opvolger worden van aanvoerder Frank Baumann (33), die op het einde van het seizoen mogelijk stopt en als jeugdtrainer aan de club blijft verbonden.

VfL Wolfsburg leidt volgens die Welt in de stand inzake grootte van de selectie. Felix Magath beschikt over 35 contractspelers, voor Gladbach (33) en Energie Cottbus (31). 1899 Hoffenheim, Bayern München en Bayer Leverkusen sluiten de rij met 24.

VfL Bochum betaalde aan Borussia Dortmund 400.000 euro voor de Argentijnse aanvaller Diego Klimowicz (34), die op een zijspoor was beland en een contract tekende tot 2010.

Schalke 04 zoekt verder naar een oplossing voor de Braziliaanse spits Zé Roberto II (28), die voor 3 miljoen euro werd gekocht en jaarlijks 1,2 miljoen euro verdient, maar niet meer wil terugkeren. Doelman Ralf Fährmann (20) vertrekt op het einde van het seizoen transfervrij en voor drie jaar naar Eintracht Frankfurt.

Martin Demichelis (28) blijft tot 2012 bij Bayern München.

De Pools-Duitse middenvelder Tomasz Zdebel (35, ex-Lierse), tot voor kort aanvoerder van VfL Bochum maar na openlijke kritiek op trainer Marcel Koller uit de selectie gezet, versierde onverwacht een transfer voor zes maanden naar Leverkusen.

FC Keulen contracteerde voor 400.000 euro de Ghanese international Derek Owusu Boateng (25), een middenvelder van Beitar Jeruzalem.

Oud-international Horst Hrubesch (57) zal de beloften leiden op het EK in juni. De ex-spits is eigenlijk bondscoach voor de selectie onder twintig, maar omdat VfB Stuttgart Ralf Adrion pas vanaf juli wil vrijgeven, maakt hij even promotie.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier