Vijf mediawatchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal +), Dirk Deferme (VTM), Frank Raes (VRT-tv) en Marc Delire (RTBF-tv). Deze week is Marc Delire aan de beurt.

De wedstrijd die de Rode Duivels gisteren in San Marino afwerkten, konden we niet meer meepikken, maar zaterdag won een sterk België met 4-1 van Bosnië. Had je dat verwacht ?

Marc Delire : “Ik zag vooraf een gespannen team. Daarom was ik zo opgelucht toen België al na één minuut op achter-stand kwam. Die vroege achterstand was het beste wat ons kon overkomen. Bij voetballers telt vooral vertrouwen. Vertrouwen zit in je hoofd. Zodra je op achterstand komt, stop je met nadenken en ben je verplicht alles te geven. Die vroege tegengoal verplichtte de Belgen voluit te spelen.”

Wat leerde je uit die zege tegen Bosnië ?

“Het centrale duo achterin, Kompany-Van Buyten kon me heel erg bekoren. Oké, het was ‘maar’ tegen Bosnië, maar dit duo vormt samen met Proto een verdedigend sluitstuk waar ik niet meer aan zou raken.”

Waarom vind je Timmy Simons beter in het middenveld dan achterin ?

“Als hij achterin staat, brengt hij te weinig bij in de opbouw van het spel. Ook tegen Bosnië vond ik dat de opbouw naar voor te wensen over liet. Hoe vaak zag je vijf goeie passes na elkaar ? Op dat vlak moet Simons meer brengen. Hij is sterk bij zijn verdedigende interventies, anticipeert goed, maar hij moet nog beter worden bij de omschakeling naar voor. Simons en Vander- haeghe zijn geen spectaculaire voetballers, maar weinig andere spelers hebben zo’n goed positiespel als zij. Vanderhaeghe ging in de fout bij de tegengoal, maar herpakte zich goed. Hoe vermoeider hij oogt, hoe beter hij gaat voetballen.”

Daniel Van Buyten had zich nochtans heel wat druk op de schouders geladen met zijn provocerende uitspraken.

“Ik heb hem na de wedstrijd gefeliciteerd, hem gezegd dat hij daarmee aantoonde een grote speler te zijn. Iemand die zich druk op de schouders legt, moet dat kunnen waarmaken op het veld. Daarin is hij geslaagd. Zaterdag is Van Buyten een stap gestegen in de voetbalhiërarchie.”

Waarom lukte hem dat niet vroeger ?

“Voetballen in Duitsland geeft hem vertrouwen. Je ziet hem denken : ik ben kapitein van Hamburg, wie doet me nog wat ? Raymond Goethals zei dat altijd van de Duitsers : ‘Ze staan er, ze hebben succes, zelfs als ze niet goed zijn. ‘ Die mentaliteit hebben wij niet. Wij Belgen maken onszelf makkelijk nog kleiner dan we al zijn. Zaterdag zagen we een grote Van Buyten. Duitsland maakte hem groot.”

Maakte Duitsland ook Emile Mpenza groot ?

Emile is een categorie apart. Een raadsel. Heb je hem ooit tevoren zo goed zien spelen als zaterdag ? Alle kopduels won hij, hij kwam tackelen, kreeg kansen, scoorde, zorgde voor assists. Beter kan niet. Emile moet nu stoppen (grijnst) !”

Maakte Emile zaterdag de andere Rode Duivels beter, of maakte het team hem goed ?

“Emile had meer invloed op het team dan omgekeerd. Als hij in zo’n vorm verkeert, speelt iedereen graag voor hem. Hij nam de ploeg op sleeptouw. Vooraf wist ik niet wat ik hoorde toen hij verkondigde dat hij de meeste caps van alle internationals had, dat hij het voorbeeld moest geven. Dat zei hij nog nooit. Altijd was het : ‘Ik weet niet, on verra.’ ”

Thomas Buffel speelt weer, bij de Glasgow Rangers. Maakt dat zoveel verschil uit ?

“Emile, Buffel en Van Buyten kunnen best aan de slag bij grotere clubs dan Hamburg of de Rangers. Ze hebben de kwaliteiten om bij de Europese topclubs te voetballen als ze zich bewust worden van hun capaciteiten. Een aantal Belgische toppers heeft meer inhoud dan ze week na week tonen. Dat geldt ook voor Proto, Kompany en Simons. Als iedereen met de mentaliteit van zaterdag blijft spelen, hebben we nog een kleine kans om naar het WK te gaan. Met zo’n fighting spirit kan je gaan winnen in Servië.”

Is Luigi Pieroni de targetspits die België nodig heeft ?

“De plek van tweede spits naast Emile is open. Pieroni, Huysegems en Vandenbergh zijn elkaar waard. De vorm van de dag beslist wie in aanmerking komt. Tenzij Sonck fit is. Een fitte Sonck hoort altijd in de basis. Ik vond ook Koen Daerden heel goed. Eerst nog een beetje afwachtend, daarna zette hij zich goed door. Stilaan moet Anthuenis een ploeg in zijn hoofd krijgen. Hij kan bouwen op Proto, Kompany, Van Buyten, Simons, Vanderhaeghe, Buffel en Emile Mpenza. Op rechts krijg je er nog Deflandre bij.”

Is Aimé Anthuenis een goede bondscoach ?

“Een goeie trainer is een trainer die wint. Zaterdag was Aimé een goeie trainer. Ik vind wel dat de pers soms te streng voor hem was. Spelers mag je streng beoordelen, strenger dan je over de trainer oordeelt. Of een speler goed of slecht is, zie je in de wedstrijd. Of een trainer goed of slecht is, kan je moeilijker beoordelen. Daarvoor moet je hem al meemaken in zijn dagelijks werk, in zijn coaching voor de wedstrijd en tijdens de rust.”

Had je in de aanloop naar deze beide interlands de indruk dat de spelers nog achter de bondscoach stonden ?

“Wie na Bosnië beweert dat de spelers niet meer achter An-thuenis staan, weet niet wat hij zegt. Zaterdagavond zag ik er niet één die niet meer met de trainer verder wilde.”

Zaterdag ontvangt RC Genk Anderlecht. Belangrijk voor de tweede plaats of voor de titel ?

“Voor de titel. Onlangs voorspelde ik nog dat Anderlecht dit seizoen geen drie punten meer laat liggen. We hebben weer een titelstrijd tussen minstens twee, misschien drie ploegen.”

Waarom denk je dat ?

“Omdat Club Brugge nog punten gaat verliezen. Elke ploeg heeft altijd een mindere periode. Club had die nog niet, dat komt nog. Anderlecht krijgt zo’n periode niet meer. Ik voorspel dat Anderlecht kampioen wordt. Schrijf maar op. Ze moeten kampioen worden ! In het begin van het seizoen heb ik daar honderd euro op ingezet.”

Is de keuze om met Frankie Vercauteren eerst als hoofdtrainer door te gaan en hem daarna technisch directeur te maken de goeie ?

“Het is een gevaarlijke keuze. Stel dat ze dit jaar kampioen worden mét Vercauteren en dat ze hem volgend jaar ontslaan omdat het tegenvalt : gaan ze dan met hem door in een andere functie ? Wordt een slechte trainer op dat moment een goed technisch directeur ? Op één vraag hebben we nu wel een antwoord : of Vercauteren ambitieus is. Anders had hij dit risico niet genomen.”

La Louvière geeft alvast de drie punten terug die het aanvocht door die ontplofte bal.

“Een beslissing van het gezond verstand. Wat me stoort, is dat het zo lang duurt eer de knoop is doorgehakt.”

Intussen zette La Louvière wel zijn manager Stéphane Pauwels aan de deur.

“Bij La Louvière heb je sterke persoonlijkheden. Niet alleen voorzitter Gaone, maar ook Pauwels en advocaat Laurent Denis, die in het Belgische voetbal een opmerkelijke rol speelt. Hij staat niet alleen dicht bij Gaone, maar ook bij Emile Mpenza, bij Anderlecht, bij Franse clubs. C’est un peu bizarre. Dat lijkt me een moeilijke situatie om neutraal te blijven.

“Dit incident toont nog eens dat er ook in Henegouwen mensen met een grote mond rondlopen die zich durven te roeren. Niet alleen Gaone, ook Leone en Mogi Bayat. Vroeger zwegen ze, een beetje zoals de Limburgers in Vlaanderen. Nu laten ze zich horen. Leuk toch ? Dat zorgt voor een beetje leven.”

door Geert Foutré

‘Van Buyten is een stap gestegen in de voetbalhiërarchie.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier