Afgelopen vrijdag liet KRC Genk weten dat Harry Lemmens (58) op een buitengewone algemene vergadering unaniem verkozen is tot nieuwe clubvoorzitter. Drieënhalve week geleden was Lemmens, tot dan enkel afgevaardigd beheerder bij Genk, benoemd tot interim-voorzitter na het vertrek van Jos Vaessen. De heisa rond het jonge talent Steven Defour, die had aangegeven dat hij zijn contract met Genk wilde verbreken, was voor de vorige preses de spreekwoordelijke druppel geweest. “Ik kan niet functioneren zonder een minimum aan respect voor normen en waarden”, lichtte Vaessen zijn beslissing toe.

Welke verschillen er in Lemmens’ beleid zullen te ontwaren zijn in vergelijking met dat van Vaessen, is nog niet duidelijk, op één na. De nieuwe preses zal veel minder bereikbaar zijn voor commentaar dan zijn voorganger. “Hij zal de pers jaarlijks twee keer te woord staan,” staat te lezen in een mail van de club, “dit voor aanvang van het nieuwe seizoen en in januari, na de eerste ronde. Er worden geen telefonische interviews gegeven.” Om met Lemmens te praten moeten journalisten een afspraak maken en naar het Fenixstadion gaan.

“Jos Vaessen gaf op alles een reactie”, zegt persverantwoordelijke Erik Gerits, “en stond iets meer open. De nieuwe voorzitter wil niet wekelijks gebeld worden voor futiliteiten, wenst geen commentaar te geven als de ploeg eens verliest. Voor sportieve vragen stuurt hij iedereen door naar technisch directeur Willy Reynders en voor niet-sportieve vragen naar mij.

“Ik kan voorlopig nog geen verduidelijking geven bij zijn beleidsplannen. Donderdag zal de nieuwe voorzitter die tijdens een bestuursvergadering aan de mensen van de club bekendmaken. Hij wil niet dat ze eerder in de pers te lezen staan.”

Met de krant Het Belang van Limburg heeft Lemmens intussen wel al gesproken. In een interview met dat dagblad geeft hij aan dat hij niet als spreekpop van Jos Vaessen zal fungeren, die in de club aanwezig blijft als voorzitter van de raad van beheer en bij Genk nog borg staat voor een niet onaanzienlijk kaskrediet. “Veel mensen gaan ervan uit dat Vaessen aan de touwtjes zal blijven trekken”, aldus Lemmens. “Ik begrijp die perceptie. Maar geloof me, ik heb mijn eigen ideeën. En die komen niet altijd overeen met die van Jos Vaessen. Ik zal tonen dat ik geen papieren voorzitter ben.”Lemmens geeft ook aan dat hij er zich bewust van is dat de club de laatste jaren sportief achteruitgeboerd is. “Maar de toekomst oogt goed,” sust hij, “ik durf omhoog kijken.”

KDR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier