Lucas Barrios helpt Dortmund aan goals.

Zijn status van productiefste voetballer wereldwijd maakte de Argentijn Lucas Barrios (25) in zijn eerste halfjaar in de Bundesliga meer dan waar. Bij Borussia Dortmund, dat afgelopen zomer maar liefst 4,2 miljoen euro neertelde voor de goalgetter die de Zwitser Alexander Frei moest vervangen, vond de Zuid-Amerikaanse spits na een weifelend begin de vorm waarmee hij in 2008 tot 37 goals voor het Chileense Colo Colo kwam en voor even uitgroeide tot wereldnieuws.

De eerste zeven competitieduels lukte het echter totaal niet voor Barrios in Dortmund. Vaak werd hij door coach Jürgen Klopp na ongeveer zeventig minuten van het veld gehaald en even verloor hij zelfs zijn basisplaats. Maar wie de aanvaller de voorbije weken aan het werk zag in het Westfalenstadion, kon maar één conclusie trekken: Barrios is een koele killer in de zestien meter. Voor de 1,89 meter lange spits de bevestiging van de sneltreinvaart in zijn loopbaan. Na enkele kleine ploegen in Argentinië en Chili ontpopte hij zich tot een aanvaller die altijd op de goede plaats staat. De pragmatische wijze waarop hij de kansen afrondde, leverde hem in Zuid-Amerika de bijnaam La Pantera op.

Zijn eerste doelpunt maakte Barrios op 3 oktober bij Gladbach. Daarna volgden er nog acht treffers in negen optredens. De laatste speler die daarin slaagde, strafschoppen niet meegerekend, was de Pool Ebi Smolarek in het seizoen 2005/06.

Dortmund profiteerde ondertussen optimaal van de scoringsdrift bij Barrios. Halverwege het seizoen bezette de ploeg de vijfde plaats. Nu zijn ze al tien opeenvolgende competitieduels ongeslagen. Bovendien verloor het team nog geen enkel duel waarin Barrios doel trof. In de Duitse bekercompetitie, de DFB-Pokal, was hij in drie wedstrijden goed voor vier doelpunten.

Klopp vermoedt dat de plotselinge productiviteit deels te maken heeft met een aanpassing van de speelwijze, waarbij Barrios als enige diepe centrumaanvaller wordt uitgespeeld. Daarvoor speelde Dortmund met twee spitsen.

Oud-aanvaller Dieter Hoeness (56), die bij het begin van het seizoen na twaalf jaar als algemeen manager doorgestuurd werd bij Hertha BSC, vond met VfL Wolfsburg een nieuwe werkgever. Vanaf 15 januari treedt hij in dienst als uitvoerend directeur, voor een termijn van drie seizoenen. Het bestuur bevestigde ondertussen het vertrouwen in coach/sportief directeur Armin Veh (48).

Michael Oenning (44), in dienst sinds 28 augustus 2008 (als opvolger van Thomas von Heesen) en onder contract tot 2011, is niet langer trainer van FC Nürnberg. Ondanks de komst van vier nieuwe spelers staat de bekerwinnaar van 2007 pas op de zeventiende plaats. Er is sprake van een schadevergoeding van 300.000 euro. Dieter Hecking (45), die in augustus werd doorgestuurd bij Hannover 96, werd aangesteld als opvolger. Hij kreeg een contract tot het einde van het seizoen en moet de degradatie proberen af te wenden. Slaagt hij in dat opzet, dan wordt zijn verbintenis automatisch met een jaar verlengd.

De Noorse international Tore Reginiussen (23), een centrale verdediger van Tromsø IL, tekende tot 2013 bij Schalke 04.

De zesvoudige Tsjechische international Roman Hubnik (25), een verdediger, wordt door FC Moskou voor zes maanden (met aankoopoptie) verhuurd aan Hertha BSC. Eerder dit seizoen was hij uitgeleend aan Sparta Praag.

De Tunesische international Hamed Namouchi (25), een middenvelder van FC Lorient, maakt het seizoen af bij SC Freiburg.

Cetin Sevinc, een scheidsrechter die floot in derde klasse en als assistent actief was in de tweede Bundesliga, werd door de Duitse voetbalbond geschorst. Hij wordt immers verdacht van wedstrijdmanipulatie.

Gladbach maakte een einde aan het weinig succesvolle verblijf van de Ivoriaanse verdediger Steve Gohouri (28).

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier