PASTE ZICH BIJ WEST BROMWICH ALBION GOED AAN HET BRITSE VOETBAL AAN.

Er was weinig ruchtbaarheid rond zijn transfer, die plaatsvond in volle euforie rond het WK, waarop hij een van de verrassende afwezigen was. Niettemin speelt Sébastien Pocognoli nu in de competitie van zijn dromen. Terwijl sommige andere spelers genoegen moeten nemen met The Championship, de Engelse tweede klasse, zit Poco in de Premier League, bij WBA, dat twee jaar geleden Romelu Lukaku in leen had. “De voorbereiding was lastig, want ik kampte met een fysieke achterstand doordat ik in maart geblesseerd geraakte. Maar ik heb teruggevochten en de nieuwe manager, de Schot Allan Irvine, gaf me in de eerste twee wedstrijden meteen het vertrouwen.” In die tweede wedstrijd viel Pocognoli uit met een lichte blessure aan de quadriceps, waardoor de voormalige verdediger van Standard en Hannover de derde match niet speelde. Maar zodra die blessure geheeld was, stond hij weer in de basis van een ploeg die het niet geweldig doet. “WBA kent een moeilijk seizoen”, vertelt Peter Lansley, correspondent van The Times voor de Midlands. “Het had drie trainers vooraleer voor Irvine gekozen werd. Een verrassing, want het is geen grote naam. Hij had weinig ervaring – alleen bij Preston en Sheffield Wednesday – toen hij aan de academie van Everton begon. Pocognoli stond meteen in de ploeg en hij beantwoordt aan wat men in Engeland van een back verwacht. Hij dweilt zijn flank af en zorgt voor veel gevaar. Ik hoop dat zijn lichaam de energie kan opbrengen die voor de Engelse competitie vereist is.”

Pocognoli zitten midden in zijn verhuizing, maar is al goed gewend aan Birmingham en ook aan het Engels voetbal. “Je voelt welk belang de Britten hechten aan het voetbal in het algemeen en de historiek ervan in het bijzonder. Je merkt dat dit de bakermat van het voetbal is. De supporters zijn echte kenners en ze zijn positief ingesteld. Ik tref hier een familiale club aan en een goede sfeer. Irvine predikt offensief voetbal, maar omdat wij ‘maar’ WBA zijn, moeten we een evenwicht vinden. Ik heb in mijn eerste twee wedstrijden geprobeerd zo aanvallend mogelijk te spelen, omdat we veel balbezit hadden, maar ik besef dat dat niet altijd het geval zal zijn.”

WBA deed afgelopen zomer heel wat transfers, met name in de laatste dagen van de mercato. “We hebben nog wat inlooptijd nodig. De verwachtingen zijn wel hooggespannen na een deprimerend seizoen”, besluit Pocognoli, die pas nog een complimentje kreeg van Irvine. De coach hoopte immers, zo zei hij, dat al zijn aanwinsten (Giorgios Samaras, Sebastian Blanco en Sylvestre Varela) zich zo goed zouden integreren als Poco.

DOOR STÉPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier