Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Mocht Hein Vanhaezebrouck een nieuwe compilatie van gemiste doelkansen samenstellen, ze zou niet veel verschillen van degene die hij vorige week tijdens een praatcafé met supporters in de Cristal Arena liet zien. Met die compilatie meende Vanhaezebrouck de ontevreden Genkfans ervan te kunnen overtuigen dat “die eerste thuisoverwinning er al véél langer had moeten zijn”. Of dat is gelukt, zal moeten blijken over tien dagen, wanneer RC Genk thuis KV Mechelen ontvangt.

Afgelopen zondag op Sclessin lagen gemiste doelkansen alvast niet aan de basis van het Genkse verlies tegen Standard (1-0). De ploeg van Vanhaezebrouck had er geen. Ze verloor door een onterechte strafschop en kreeg er zelf twee duidelijke niet van de Limburgse scheidsrechter Serge Gumienny, maar dat die Standard er óók twee niet gaf, liet Vanhaezebrouck achteraf onvermeld. De strafschopfases leidden de aandacht af van een andere realiteit, één die men in de Cristal Arena maar moeilijk onder ogen lijkt te kunnen zien: dat Genk plichtmatig voetbalt, weinig drang vertoont in zijn spel en maar karig doelgevaar creëert.

Opvallend tijdens het praatcafé was dat Sef Vergoossen spontaan de verdediging van Vanhaezebrouck op zich nam. “Je moet de trainer volledig gelijk geven”, sprak de deeltijdse technisch directeur de fans toe. “Los van het voetbal hebben we voldoende kansen gecre-eerd om wedstrijden te winnen. Over het algemeen hebben we ook weinig weggegeven. We mogen absoluut niet vergeten dat sommige dingen tijd vragen. Eens je een weg bent ingeslagen, moet je doorgaan. Het moment dat het keert, komt absoluut vanzelf. We hebben geen superteam, maar wel genoeg kwaliteiten opdat het team beter gaat spelen en scoren. Het is een wet in het voetbal dat je soms wekenlang geen bal in het doel krijgt en dan plots uit twee kansen vier doelpunten maakt. Ik twijfel er niet aan dat het keerpunt komt.”

De Genkse supporters, in aanwezigheid ook van algemeen directeur Dirk Degraen, namen vooral het transferbeleid van hun club op de hak. Sef Vergoossen: “De dag na de bekerfinale zijn we direct samen gaan zitten. Spitsen die twintig goals per jaar maken, waren voor Genk niet haalbaar. Ik geloof heilig in deze groep. Niet om kampioen te worden, maar wel dat zodra het begint te lopen, spelers zullen opstaan die zes, zeven doelpunten maken. Een spits die wat meer garantie geeft, was onhaalbaar. De vraag is ook altijd: welk type zoek je? Je moet niet zomaar een spits pakken omdat hij beschikbaar is. De laatste dag van de transferperiode zijn we de lijst nog eens afgelopen. Alle spitsen die op dat moment haalbaar waren, hielden een groot risico in.”

Vooral Moussa Koïta vindt geen genade in de supportersogen. Vergoossen: “De ideale spits zoals onze trainer wil spelen, is een type Ogunjimi: snel en met diepgang. Koïta is met een bepaalde bedoeling gehaald. Tot nog toe voldoet hij daaraan.” Toen iemand Vergoossens verleden als succestrainer van RC Genk aanhaalde en daarbij verwees naar de hoogdagen van Wesley Sonck, werd Vergoossen fel: “Toen ik hier kwam, was iedereen op Sonck uitgekeken. Als we hem toen hadden verkocht, had niemand daar een probleem van gemaakt. Je moet mensen en een elftal de kans geven om naar iets toe te groeien.”

Vanhaezebrouck kreeg tot slot nog de lachers op zijn hand toen hij ook een compilatie met acties van Istvan Bakx bleek te hebben voorbereid. “Ik wil jullie laten zien wie Bakx is”, zei hij. “Die jongen heeft wel degelijk potentieel. Het is niet correct om iemand te veroordelen die zo weinig heeft gespeeld.” De vraag waarom hij dan zo weinig speelt (tegen Standard zat hij niet eens op de bank), werd niet gesteld, al merkte één snuggere fan wel op dat er ook een actie van al twee seizoenen geleden tussen zat, toen Kortrijk nog in de tweede klasse speelde. Waarna Vanhaezebrouck besloot: “Net als Sef geloof ik in de kwaliteiten van de spitsen die ik heb.”

JAN HAUSPIE

‘Eens je een weg bent ingeslagen, moet je doorgaan.’

Sef Vergoossen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier