Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Anderlecht heeft aan Sef Vergoossen gedacht als opvolger van hoofdcoach Ariël Jacobs volgend seizoen. Vergoossen (60), van 2001 tot 2004 trainer van RC Genk, bevestigt dat hij onlangs is benaderd. “Ik heb geen rechtstreeks contact gehad met Anderlecht,” zegt de huidige PSV-trainer, “maar namens de club heeft iemand me gebeld dat Anderlecht belangstelling zou kunnen hebben voor mij en of dat een optie was. Dat is het niet. Dat heeft puur te maken met de beslissing die ik in oktober al nam: dat ik in december uit Japan zou terugkeren en mijn trainerscarrière be-eindigen in Nederland. PSV is een interim-opdracht, na dit seizoen is het voorbij. Niet omdat ik het voetbal moe ben of niet meer fit ben of met pensioen ga, maar omdat ik flexibeler wil zijn voor mijn gezin en voor mezelf. Komt Anderlecht in het midden van mijn carrière, dan ga ik er te fiets of te voet naartoe, maakt niet uit hoe, maar ik gá. Nu zeg ik nee.”

Het contact met Vergoossen, die vandaag Nederlands kampioen kan worden met PSV en die verscheidene aanbiedingen uit België zegt te hebben gekregen, verraadt onzekerheid bij Anderlecht. Mogelijk betekent het ook dat behalve Jacobs geen enkele Belgische trainer in aanmerking komt voor het hoofdtrainerschap in Brussel. Ook Michel Preud’homme niet, zelfs al is het goed denkbaar dat voorzitter Roger Vanden Stock bij zijn goede vriend Luciano D’Onofrio zou hebben geïnformeerd naar de Standardtrainer.

Berichten dat Jacobs op het punt staat voor twee jaar bij te tekenen als hoofdcoach met Besnik Hasi als assistent, worden door Jacobs afgedaan als ‘vrij voorbarig’. Zijn laatste gesprekken met Vanden Stock en manager Herman Van Holsbeeck dateren van minstens twee weken geleden. “Sindsdien is er niks veranderd,” zegt hij, “maar ik heb geen haast om te weten wat ik volgend jaar zal zijn. Deze week zie ik Herman Van Holsbeeck. Ik zal investeren in wat het beste is voor de club.”

Een constructie waarbij al wordt vastgelegd dat hij na zijn hoofdtrainerschap technisch directeur wordt op Anderlecht, sluit Jacobs uit. “Iedereen heeft graag een bepaalde vorm van zekerheid, maar ik wil er niet over praten. Het is alsof je dan al rekening houdt met je falen. Aan dat moment ontkom je natuurlijk niet, maar je kunt er geen rekening mee houden en nu al een postje creëren voor daarna. Technisch directeur is een aparte job, geen voortvloeisel uit een mislukking als trainer. Een technisch directeur moet kunnen beginnen met een clean sheet. Na een ontslag is dat moeilijk. Dus of iemand het wordt, kun je pas bekijken op het moment dat het zich voordoet.”

JAN HAUSPIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier