Grote deugnieten zijn het, die van Zulte Waregem. Vorige week had ik gezworen dat ik hier voor het laatst iets over hen had geschreven. Maar nu gaan ze toch wel excuses aanbieden voor hun aandeel in de zaak-Conceição zeker. Dat kan je toch niet menen !

Eigenlijk was de brief alleen voor Standard bestemd, maar het laten uitlekken van de inhoud past natuurlijk volledig in de strategie van de Rouches. Hun kapitein moet en zal met verzachtende omstandigheden vrijgepleit worden. De Portugees – nochtans zelf de uitvinder van de intimidatie – is over de rooie gegaan, maar wel door de provocaties van ene Meert. Die had zelfs op voorhand al aangekondigd dat hij de Gouden Schoen van de kook zou brengen. Of aan de kook. Ook niet de beste actie van blonde Stijn natuurlijk.

De reactie van Sérgio was niet echt een verrassing. De zwembandjes rond zijn middel die hij showde waren dat des te meer, maar verklaren grotendeels zijn krakkemikkige vorm van de laatste maanden. Werk voor de Luikse diëtist. Maar niemand schijnt daar in Luik vat te krijgen op de kleurrijkste figuur in jaren in onze competitie. De blik in zijn ogen op Charleroi, en zijn gelatenheid bij de beslissingen van de beste ref op onze velden (Pieter Vink) verraadden voor het eerst toch een soort introspectie. Het is nooit te laat voor een beetje berouw. Zijn rechters zullen slaan, maar hopelijk ook zalven. En dat is maar goed ook, want het accepteren – door scheidsrechters, bestuurders, supporters en journalisten – van voorgaand wangedrag maakte van Conceição een outlaw. En die staan per definitie boven de wet. Gedeelde schuld dus.

De grinta om kampioen te spelen verlamt heel Luik. De titelkansen van Standard worden door zijn schorsing en de blessures van Costa, Rapaic en De Camargo zwaar gehypothekeerd. Of brengt dat net de berusting die er nodig is om de stress uit deze club te halen ? Schrijf ze toch maar niet te snel af.

Snel afgeschreven, maar dan in Lokeren, was ook Aristide Bancé. Maar de progressie die de Burkinees heeft gemaakt sinds hij met Wlodek Lubanski mag werken, is fenomenaal. Ongezien ! Zuivere oerkracht gecombineerd met de snelheid van een gazelle en een bijwijlen fluwelen techniek. Lambrecht recupereert straks dan toch wat miljoenen, want Aristide is rijp voor de Premier League.

De goalgetters van de eerste ronde schieten al een tijd met losse flodders. Het is nu plots rekenen op Aristide opdat de topscorer toch nog aan een acceptabele twintig doelpunten zou komen. Leve het aanvallend voetbal.

DOOR WIM DE CONINCK, co-commentator van belgacom tv

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier