Welgeteld 134 voetballers strijken dit seizoen in de Serie A een nettojaarloon van één miljoen euro op. De meeste miljonairs zitten verrassend bij AS Roma (23), dat zijn titelverwachtingen ook met zijn loonpolitiek aantoont. AC Milan heeft 22 miljonairs, Juventus 21, Internazionale 20. Ook bij Napoli (14), Fiorentina (14) en Lazio (13) wordt stevig verdiend. Zes clubs hebben één speler die jaarlijks een miljoen op zijn bankrekening krijgt. Oudere spelers die teren op hun naam, genre Luca Toni (Verona) en Antonio Cassano (Parma), of een zeldzaam groot jong talent, zoals neo-international DomenicoBerardi van het bescheiden US Sassuolo.

Vijf van de twintig eersteklassers doen het zonder miljonairs. Chievo en Cagliari hebben al eerder bewezen het behoud te kunnen verzekeren zonder dure vogels, en nieuwkomers Empoli, Palermo en Cesena willen dat ook proberen. Bij Chievo verdient de best betaalde speler dit seizoen netto 700.000 euro, bij Empoli ‘slechts’ 300.000. Die cijfers maken duidelijk dat de Serie A niet meer voor elke voetballer een salarisparadijs is, wat ze pakweg vijftien jaar geleden wél nog was.

Jaarlijks genereert de Italiaanse topklasse minder middelen. In vergelijking met vorig seizoen is de loonlast bij de twintig clubs met 63 miljoen euro (bruto) teruggelopen. Die totale brutoloonlast bedraagt nu nog 849 miljoen, gemiddeld 42,5 miljoen per club. Drie jaar geleden bedroeg die salarislast nog 1,1 miljard. In drie jaar heeft de Serie A dus 23 % aan loonvermogen ingeleverd en is de hoogste afdeling in de Laars teruggevallen op het niveau van zéven jaar geleden (2007/08).

Van de topclubs levert alleen Juventus niet in op lonen. De Italiaanse kampioen behoudt een loonmassa van 118 miljoen euro omdat de inkomsten, dit jaar 270 miljoen, blijven stijgen. AC Milan daarentegen, dit seizoen goed voor 200 miljoen inkomsten, moet zonder Europees voetbal verder bezuinigen. Inter haalt nog strakker de buikriem aan: nadat het vorig jaar al was teruggevallen van een loonmassa van 110 naar 90 miljoen euro, betaalt het nu onder druk van de nieuwe Indonesische eigenaar Erick Thohir slechts 70 miljoen aan salarissen.

Empoli is de eersteklasser met de minste inkomsten, geschat tussen 25 en 30 miljoen. Minder dan Anderlecht, Standard en Club Brugge, maar voor een stadje met 48.000 inwoners is een club in de Serie A al een economisch en sportief mirakel.

Vandaag verdient de best betaalde voetballer in de Serie A, Daniele De Rossi van AS Roma, 6,5 miljoen euro netto per jaar. In 2008/09 betaalde Inter Zlatan Ibrahimovic nog meer dan het dubbele (15 miljoen). Dat verdient hij bij PSG nog altijd. Daarmee is de Zweed de derde best betaalde voetballer ter wereld, na Lionel Messi (20 miljoen) en Cristiano Ronaldo (18 miljoen).

DOOR GEERT FOUTRÉ

De Italiaanse topklasse genereert jaarlijks minder middelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier