Serie CR7

© FOTOMONTAGE

Komend seizoen heet de Italiaanse voetbalcom- petitie niet meer Serie A, maar Serie CR7. Zestien jaar na het afspringen van de transfer heeft Juventus nu toch Cristiano Ronaldo te pakken.

In oktober 2002 reist Gianni Di Marzio namens Juventus naar Lissabon. Hij gaat er het Portugese toptalent Ricardo Quaresma bekijken. Die verhuist een jaar later niet naar Juventus, maar naar Barcelona – en nog later naar FC Porto en Internazionale. De verantwoordelijke voor het buitenlandse scoutingapparaat van de Oude Dame merkt tijdens de wedstrijd Sporting-Belenenses echter een 17-jarige flankspeler op bij de thuisploeg. In de tribune zit een vrouw die bij elke baltoets van de jongen schreeuwt als een cheerleader. Het is Maria Dolores, de moeder van Cristiano Ronaldo.

Gianni Di Marzio geeft haar zijn visitekaartje en noteert in zijn scoutingsverslag ’technisch uitermate getalenteerd, onvoorspelbaar in zijn acties. Een revelatie, meteen vast te leggen met het oog op een aankoop’. Hij probeert nog diezelfde avond de moeder te overtuigen om haar zoon naar Turijn te laten overkomen. Cristiano Ronaldo doet dat ook, ondergaat de medische testen en wacht op het beslissende seintje.

Dat komt er niet. De zaak gaat alleen door als de Chileense spits Marcelo Salas aanvaardt om de omgekeerde beweging te maken en naar Sporting over te stappen. Juventus biedt de Portugese club 2,5 miljoen euro plus de Chileen. Toenmalig algemeen directeur van Juventus Luciano Moggi, later veroordeeld als hoofdverdachte in het voetbalschandaal Calciopoli in 2006, drijft de prijs nog met een paar miljoenen op, maar Salas ziet een overgang naar Lissabon niet zitten. Ronaldo reist terug naar de Portugese hoofdstad.

Een jaar later zal Manchester United op aandringen van Sir Alex Ferguson 12,24 miljoen Britse ponden voor hem betalen. Marcelo Salas belandt na zijn weigering bij het Argentijnse River Plate, waar hij voetbalt tot 2005. Zestien jaar na de afgesprongen transfer vinden de Italiaanse recordclub en het voormalige jonge talent mekaar toch.

Affectie

In het leven van Cristiano Ronaldo zijn twee dingen belangrijker dan al de rest: affectie en geld. De afgelopen jaren vond de Portugese spits steeds nadrukkelijker dat Realvoorzitter Florentino Pérez hem noch het een, noch het ander gunde. En dat hij niet de behandeling kreeg die een nummer één in zijn sport verdient. Terwijl aartsrivaal Lionel Messi de ene loonopslag na de andere kreeg, werd zijn contract in Madrid voor het eerst aangepast na vier jaar, in 2013. De laatste loonsverhoging dateerde van de herfst van 2016. Waar Neymar bij PSG 37 miljoen netto per jaar verdient en Messi 50 miljoen, moet Ronaldo ondanks de opeenvolgende zeges in de Champions League en in de verkiezing voor de Gouden Bal tevreden zijn met een schamele 21 miljoen euro per jaar. Ook in zijn problemen met de fiscus mist hij vanwege Real de steun die Barcelona in een soortgelijke situatie aan Messi gaf. Wanneer dan ook nog trainer Zinédine Zidane met wie CR7 erg goed opschoot zijn afscheid aankondigt, houdt de Portugees het bij Real voor bekeken.

Woensdag 4 juli meldt de Spaanse sportkrant Marca dat Ronaldo weleens naar Juventus zou kunnen trekken. Meteen slaan de Italiaanse media tilt, maar een ontkenning van het gerucht komt er niet. Integendeel. Diezelfde woensdagavond zitten Florentino Pérez en Ronaldo’s manager sinds jaar en dag, de Portugees Jorge Mendes, samen, maar een vergelijk vinden ze niet.

Intussen raakt bekend dat Juventus 100 miljoen kan betalen als transfersom, een bedrag dat Mendes en Pérez eerder overeengekomen waren als mogelijke transfersom. Uiteindelijk reisde Juventusvoorzitter Andrea Agnelli afgelopen dinsdag in een privévliegtuig van Pisa naar het Griekse Kalamata, waar Cristiano Ronaldo in het nabijgelegen Navarino met vakantie was. Ook Mendes bleek daar aanwezig. Om 17.32 uur stuurde Real een communiqué de wereld in waarin het CR7 bedankt voor alles en aangeeft dat het hem laat gaan omdat de speler absoluut weg wilde. Om 19 uur dinsdagavond bevestigt Juventus de transfer, waardoor 10 juli 2018 voor eeuwig in de annalen van de clubgeschiedenis gebeiteld blijft.

In totaal maakt Juventus 112 miljoen euro over (100 miljoen aan Real, twaalf miljoen commissie), en betaalt het zijn nieuwe sterspeler 31 miljoen per jaar, vier jaar lang. Het vorige recordbedrag, 94 miljoen, gaf Juve twee jaar geleden aan Napoli voor de Argentijnse topschutter Gonzalo Higuaín.

Staking bij Fiat

Maandag arriveert CR7 in Turijn voor de medische testen en de officiële voorstelling. Eerder lekte uit dat de hele zaak begin juni op gang kwam toen Juventus met Valencia ging onderhandelen over de aankoop van de Portugese rechterflankspeler João Cancelo. Op 26 juni werd die aangekocht voor 40 miljoen euro, voor de neus van het eveneens geïnteresseerde Inter. Cancelo heeft dezelfde manager als Cristiano Ronaldo. Toen de Portugees in gezelschap van Jorge Mendes in Turijn arriveerde, riep een supporter: ‘Breng ons ook Ronaldo!’ Mendes lachte geheimzinnig. Giuseppe Marotta, sportief verantwoordelijke bij Juventus, verduidelijkte vorige week: ‘Cristiano Ronaldo was de eerste die in dit project geloofde. Hij heeft zijn nieuwe club gekozen. Toen we beseften dat het kon, zijn de aandeelhouders in actie geschoten.’ Jorge Mendes voegde eraan toe. ‘Juventus wordt de laatste club voor Cristiano Ronaldo.’

Na de aankondiging van het nieuws reageerden de vakbonden van Fiat woedend. Fiat is het bedrijf waar de familie Agnelli al drie generaties lang zijn inkomsten uit haalt. Dat aan de arbeiders de afgelopen jaren besparingen werden opgelegd, zat de vakbonden hoog, zeker nu de werknemers lezen dat de totale investering in de speler de club 350 miljoen euro zal kosten. Van zondagavond tot gisterochtend dinsdag werd alvast twee dagen gestaakt. Die staking zal niet verhinderen dat Juventus opnieuw torenhoog Italiaans titelkandidaat is, en mag dromen van de enige prijs die nog ontbreekt in de prijzenkast van trainer Massimiliano Allegri en huidig voorzitter Andrea Agnelli: de Champions League.

Met Ronaldo ontvangt Italië een topper die groter is dan de Italiaanse competitie zelf. Slechts zeven Italiaanse eersteklassers hebben een grotere jaaromzet dan de speler die per jaar 92 miljoen euro ontvangt (voor Juventus is dat 422 miljoen). In zijn eentje heeft hij met 122,7 miljoen volgers meer impact dan de hele Serie A, goed voor 88,2 miljoen volgers. Hij heeft ook zes keer meer volgers dan zijn nieuwe club. De bedoeling is dat de hele onderneming een win-winsituatie wordt voor de speler, de club en zijn nieuw adoptieland. Cristiano Ronaldo zoekt bij Juventus en in Italië troost en waardering voor zijn gekwetst ego, en sleurt in ruil zijn nieuwe club en de hele Italiaanse competitie mee in zijn mateloze ambitie.

Het worden boeiende maanden, daar in Turijn.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content