Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Vidic stuwt Manchester United naar de titel.

Zondagavond werd de Engelse Speler van het Jaar gekozen. Vooraf was de favoriet voor de bookmakers Nemanja Vidic, de rots in de branding bij Manchester United. Hij werd uiteindelijk tweede na ploegmaat Ryan Giggs. Na de 6 op 6 vorige week tegen Portsmouth en Tottenham staan ze weer een stapje dichter bij de titel. Een kampioenschap dat ze dit keer aan de defensieve stabiliteit hebben te danken. Was Cristiano Ronaldo vorig seizoen nog outstanding, dan valt nu vooral de defensieve zekerheid op. Van begin november tot eind februari werd veertien keer op rij (!) de nul gehouden. Daarin was het duo Vidic- Ferdinand achterin bepalend.

Vidic als kandidaat-Speler van het Jaar, het is niet evident. Het Servische antwoord op David Beckham, Lionel Messi of Cristiano Ronaldo is hij allerminst. Toen hij in januari 2006 naar Manchester verhuisde en uitgenodigd werd op een verjaardagsfeestje van een ploegmaat, vroeg hij naar de dresscode. Het leven aan de top was hem vreemd. Vidic kwam toen over van Spartak Moskou, voor ongeveer 10 miljoen euro. Het was de periode waarin United door zware zee voer: Roy Keane was net vertrokken, de Amerikanen namen de club over en het einde van Alex Ferguson leek nabij. Veel fans vroegen zich af wie die Vidic in godsnaam was. Negen maanden later was hij hun Speler van de Maand. Met enige glans ving Vidic, een product van de jeugdschool van RS Belgrado, de leemte op die Jaap Stam na zijn vertrek had gelaten. Lang was de vraag bijUnited: wie wordt de partner van Rio Ferdinand. Die vraag is nu: wie speelt naast Vidic? Een beenharde verdediger, die soms op de zenuwen van Ferguson werkt omdat die niet houdt van tackles en verdedigers die op de grond liggen.

De Schotse manager betekende veel voor de carrière van de Serviër. Toen die het in zijn beginperiode heel moeilijk had, nam Ferguson elke dag een paar minuutjes de tijd om met hem te praten. Over hoe het ging thuis, privé en waar de problemen lagen.

Carlos Tévez (25) houdt er rekening mee dat hij op het einde van het seizoen bij Man. United vertrekt. De Argentijn, die voor een seizoen geleend werd van West Ham, meent dat hij te weinig belangrijke wedstrijden speelde om op meer aanspraak te maken. United heeft altijd gezegd dat op het einde van het seizoen pas een beslissing valt. Na de komst van Dimitar Berbatov moest Tévez een stap achteruit zetten.

Kenny Dalglish (58) solliciteerde vorige week naar een rol bij Liverpool. Hij won als speler en manager acht titels in veertien jaar en wordt gelinkt aan de jeugd.

Gianfranco Zola doet het goed met West Ham. De Italiaan kwam begin september aan de macht en parkeerde het team in de subtop. Hij tekende een nieuw contract voor vier seizoenen. Onderhandelingen sleepten een tijdje aan, omdat de eigenaar van de club, de IJslander BjörgólfurGudmundsson, financiële problemen heeft. Hij zoekt een overnemer en riskeert de club kwijt te raken aan een schuldeiser, de bank Straumur (ook IJsland).

Alan Shearer kan in de degradatiestrijd weer een beroep doen op Alan Smith. Die is opnieuw fit na acht maanden blessureleed. De aanvaller had last van de ligamenten aan de enkel.

Roy Keane (37) heeft een nieuwe job. De oud-aanvoerder van Manchester United werd vorige week aangesteld tot manager van tweedeklasser Ipswich. Keane nam in december ontslag bij Sunderland en tekent voor twee jaar. Ipswich heeft een ambitieuze voorzitter, die ingreep nu zijn ploeg de play-off miste. Op twee speeldagen van het einde werd Jim Magilton (39 en al drie jaar aan de slag) ontslagen.

Als Ryan Giggs (35), die verkozen werd tot Speler van het Jaar, vanavond tegen Arsenal in actie komt, speelt hij zijn 800e wedstrijd in het shirt van Manchester United.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier