Opgericht: 1905

Voorzitter: José María Del Nido

Stadion: Ramón Sánchez Pizjuán (45.500 plaatsen)

Website: www.sevillafc.es

Duurste transfer ooit: Alvaro Negredo (14,5 miljoen euro, Real Madrid, 2009)

Palmares: 1 titel, 4 bekers, 2 x EC3/UEFA Cup, 1 x Europese supercup

Vorig seizoen in de CL: niet deelgenomen

Hoe gekwalificeerd? automatisch geplaatst voor de poulefase

Vedette: Frédéric Kanouté

Spitsen worden altijd afgerekend op hun doelpunten. Dat weet deze Frans-Malinese aanvaller maar al te goed. Bijzonder getalenteerd, maar wispelturig. Pas sinds 2005, toen hij naar FC Sevilla verhuisde, ontlook het talent van Kanouté. Sinds zijn twintigste is de aanvaller praktiserend moslim. Zijn geloof zorgde ervoor dat hij ooit weigerde het shirt te dragen dat werd gesponsord door goksite 888.com, omdat gokken in strijd is met zijn overtuiging. Opende in 2006 een weeshuis in Mali en een jaar later verhinderde hij de sluiting van een moskee in Sevilla door 510.860 euro neer te tellen.

tactiek

FC Sevilla is een team dat altijd en overal zijn wil aan de tegenstrever oplegt en uitpakt met heel dominant voetbal. Met combinatiespel druk uitoefenen is bijzonder moeilijk. Om zoiets te bereiken, moet je beschikken over een hecht collectief geheel met sterke individuele voetballers. Veelzeggend is dat vorig seizoen 64 procent van alle treffers het gevolg was van een aanval over meerdere stationnen. Het is dan ook logisch dat er wordt gestreefd naar offensief voetbal.

Het is ook mogelijk om over te schakelen naar een 4-2-3-1 of een 4-3-1-2. De gehanteerde tactiek is volgens de coach afhankelijk van de nieuwe spelers en ook van de tegenstander. Het zorgt ervoor dat hij slechts sporadisch opteert voor drie aanvallers, omdat zoiets het evenwicht schaadt.

Doelman Andrés Palop (35) is niet alleen een routinerijk sluitstuk, bovendien hield hij vorig seizoen in maar liefst 17 van de 38 competitieduels zijn netten schoon. FC Sevilla slaagde erin om topschutter Luis Fabiano te behouden, terwijl er met Alvaro Negredo een groot aanvallend talent in huis werd gehaald. Alleen in verdedigend opzicht zijn er weinig alternatieven bij mogelijke blessures en/of schorsingen.

trainer

Manuel Jimenez (Spa, 21/01/1964)

Het liefst van al wil hij straks uit de schaduw treden van de absolute topclubs Barcelona en Real Madrid, vandaar dat hij aanstuurde op de aanwerving van Alvaro Negredo. Het was eigenlijk niet verwonderlijk dat de clubleiding zijn verzoek inwilligde, want Manuel Jiménez is met 354 competitieduels voor FC Sevilla en 24 seizoenen dienst een deel van het meubilair bij de Andalusiërs.

Hij moet in staat zijn om de zware erfenis van succescoach Juande Ramos, die vrij onverwacht in 2006 en 2007 de UEFA Cup veroverde, te dragen. Dat het vertrouwen groot is, bewees voorzitter Del Nido met een tweejarig contract. Een primeur, geen enkele coach kreeg dat voorheen. Zijn filosofie is klaar en duidelijk: initiatief nemen, de bal bijhouden, vroeg storen en snel scoren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier