Pierre Bilic

DE VEDETTE : MATUZALEM

M atuzalem Francelino da Silva (26 jaar) heeft nogal wat afgereisd vooraleer in Donetsk neer te strijken. De Portugees werd opgeleid bij Vitoria Brahia, waar hij in 1997 debuteerde in het eerste elftal. Zijn omzwervingen vatte hij aan met een trip naar Zwitserland – niet zo ongebruikelijk overigens voor Portugese voetballers. In 1998 belandde hij bij Bellinzona, maar toen hij daar niet aan de bak kwam – hij heeft er geen enkele match op zijn teller -, richtte Matuzalem de blik naar Italië. Napels lijfde hem in. Daar nam de Portugees in 1999 deel aan 26 wedstrijden en hielp mee om Napels terug in de eerste klasse te hijsen. Het succes bleek evenwel van korte duur. Matuzalem speelde 26 wedstrijden, raakte ook aan zijn eerste doelpunt, maar kon niet verijdelen dat Napels meteen weer naar de Serie B werd verwezen.

Waarop Matuzalem een contract tekende bij Parma, dat hem prompt verhuurde aan FC Piacenza. In 28 wedstrijden scoorde de Portugees daar drie keer. Vervolgens verkaste hij voor het seizoen 2002/03 naar Brescia. Matuzalem liep er in de kijker, maar niet uitsluitend vanwege zijn voetballend vermogen. Met zijn nadrukkelijk fysieke spelwijze collectioneerde hij elf gele kaarten in één seizoen.

Tijd om uit te wijken naar Oekraïne. De genereuze voorzitter Rinat Akhmetov van Shakhtar Donetsk bood hem een contract voor vijf jaar aan. Kostprijs van Matuzalem : 12 miljoen euro.

Kortweg ‘Matu’ noemen zijn ploegmaats hem. De Portugees onderscheidt zich bij Shakhtar door zijn vista. Ook in moeilijke omstandigheden vindt hij en kiest hij voor een voetballende oplossing. Matuzalem eist veel balbezit op, maar maakt daar als perfect tweevoetige voetballer doorgaans nuttig gebruik van en doet zich respecteren in de duels.

Stilaan wil Shakhtar Donetsk zijn jachtterrein uitbreiden – versta : over de grenzen van Oekraïne heen. Met Matuzalem beschikt de club alvast over een troefkaart om ook in Europa verder door te stoten.

TACTIEK

M ircea Lucescu heeft niet veel reden tot klagen. Zijn 4-4-2 is perfect fijngesteld en gezien de verstrekkende financiële armslag van de club kan hij zich verzekeren van een dubbele bezetting voor iedere positie. Een opvallende speler is Darijo Srna. Snel en onvermoeibaar in het afdweilen van de rechterflank. Soms spijkert Lucescu hem op de rechtsachter. In dat geval nemen Fernandinho of Igor Duljaj zijn plaats op het middenveld in, al plakken zij minder dan Srna vast aan de zijlijn en acteren ze meer in de centrale as. Anatoliy Tymoshchuk is de kapitein en de regisseur van het team. Hij organiseert de balrecuperatie op het middenveld, regelt het evenwicht van de ploeg en levert hand- en spandiensten aan de verdediging. Diverse topclubs lonken naar Tymoshchuk maar Rinat Akhmetov, topindustrieel en big shot van de club, weet hoe belangrijk deze speler is en wil hem dan ook niet loslaten. In het offensieve register drukt vooral Matuzalem zijn stempel op de ploeg. Elano opereert in steun van de aanval, en komt in die rol almaar beter uit de verf. l

Pierre bilic