Pochettino is de nieuwe coach van Espanyol.

Bij het vierkant draaiende Espanyol mocht trainer Mané zijn biezen pakken. De tweede grootste Catalaanse club verving hem door de amper 36-jarige MauricioPochettino, die een contract tekende tot het einde van het seizoen en het huis als zijn broekzak kent. De Argentijn, die zijn opleiding kreeg bij het befaamde Newell’s Old Boys, was immers gedurende tien seizoenen aan de slag bij de Catalanen: eerst van 1994 tot 2001 en vervolgens na een tussenstop bij het Franse PSG opnieuw van 2003 tot 2006. Hij kweet zich als verdediger zo goed van zijn bewakingsopdrachten dat de fans hem bedachten met een mooie bijnaam: de sheriff. Hij is in ieder geval de buitenlander die in de geschiedenis van de club het grootste aantal wedstrijden in de Primera División speelde.

“Dit is natuurlijk thuiskomen voor mij”, verklaarde hij tijdens de obligate persconferentie. “Ik ga hier voor de derde keer aan de slag. Maar deze maal wel in een voor mij totaal nieuwe functie. Ik weet dat me een moeilijke opdracht wacht, maar ik ben er rotsvast van overtuigd dat we het behoud kunnen verzekeren. Dat vertrouwen wil ik ook overbrengen op de spelers. Om te zeggen hoe we het precies zullen aanpakken, is het nog te vroeg. Daarvoor wil ik eerst de temperatuur van de kleedkamer meten. En ik wil zien hoe de spelers aankijken tegen mijn filosofie.” Middenvelder Valdo zag verandering. “Hij voerde dadelijk de trainingsintensiteit op.”

Pochettino vindt in zijn kern ook IvanDeLaPeña en RaúlTamudo terug, met wie hij als speler heel nauw bevriend raakte. “Het privéleven mag geen invloed hebben op het werk”, zei hij daarover. “Die spelers zullen me net als alle anderen op het veld moeten overtuigen.”

In zijn eerste wedstrijd speelde Espanyol voor de beker alvast 0-0 gelijk tegen Barcelona, wat toch enige perspectieven biedt voor de terugwedstrijd. Het behoud in de Spaanse eerste klasse blijft echter het hoofddoel, zeker nu de club straks zal aantreden in een gloednieuw stadion in Cornella.

Rafael Márquez (29) moest in de bekerwedstrijd tegen Espanyol al vrij vroeg van het veld. De Mexicaanse centrale verdediger van Barcelona liep een verrekking op in de linkerbil.

Barcelona begon sterk aan de terugronde. Het pas gepromoveerde Numancia, het enige team dat tegen de Catalanen kon winnen, werd in een halfleeg Camp Nou ( slechts 45.000 toeschouwers) met 4-1 verslagen.

César Sánchez (37), de doelman die een contract had bij Tottenham, komt tot het einde van het seizoen op huurbasis voor Valencia spelen. Hij komt als vervanger van Renan Brito Soares, die als gevolg van een liesblessure verschillende maanden out is. Vóór hij naar Londen trok, was Sánchez verschillende jaren aan de slag bij Real Madrid en Real Zaragoza.

Real Madrid stapt naar het sporttribunaal TAS in Lausanne om het recht af te dwingen om in de CL zowel Lassana Diarra als Klaas-Jan Huntelaar te kunnen opstellen.

David Villa (27) wordt steeds vaker geciteerd als mogelijke versterking bij Real Madrid. Zelf ziet hij dat niet zitten. “Nog voor geen vijf miljoen wil ik voor Real spelen”, zo zei de spits. Mogelijk betekent dat echter ook gewoon dat hij voor een salaris van 6,2 miljoen euro wel bereid is om Valencia voor de Spaanse hoofdstad te ruilen.

Timur Akmurzin, een Russische keeper van slechts 11 jaar, werd vastgelegd door Barcelona. Hij heeft nog niet het recht om een contract te ondertekenen, maar de club bood zijn ouders alvast een beurs aan om hem in Catalonië te laten studeren en te kunnen trainen met de jeugdploegen.

Florentino Pérez, de voorganger van Ramón Calderón in de voorzittersstoel van Real Madrid én de man die indertijd ophef maakte met het binnenhalen van de Galácticos, zal zich bij de komende voorzittersverkiezingen wellicht opnieuw kandidaat stellen.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier