Bij Sherjill MacDonald haalt ontgoocheling de bovenhand als hij omkijkt naar zijn prestaties in het voor Germinal Beerschot al afgelopen seizoen. De Nederlandse spits maakte in de competitie vier goals en gaf zeven assists. Toen hij vorige zomer Roeselare achter zich liet, werd hij op het Kiel beschouwd als de topaanwinst van het tussenseizoen. “Mijn seizoen is niet geslaagd”, zegt MacDonald. “Ik wil niet te veel excuses zoeken, ik haalde gewoon mijn niveau niet. Nu al werk ik om vanaf komende zomer de echte MacDonald te laten zien. Ik denk dat ik niet eens op vakantie ga, ik wil investeren in mezelf en volgend seizoen potten breken.”

Eerder deze maand floot de Germinal Beerschotaanhang MacDonald uit. “Ik snap dat mensen gefrustreerd raken als de ploeg zo vaak verliest. En hoge bomen vangen veel wind. Ik ben nu eenmaal iemand die bij deze club het verschil moet kunnen maken. Ik heb mezelf dit seizoen wel twintig keer uitgefloten. Ik ben nog kritischer dan de fans. Het is geweldig hoe zij meeleven. Germinal Beerschot is fantastisch. Alles is er goed. Alleen dat Standardverhaal bracht wat verwarring.”

Afgelopen winter bereikten Germinal Beerschot en Standard een akkoord over een transfer van MacDonald naar Sclessin. “Ik was daarvan niet vooraf op de hoogte. Een rare ervaring. Ik had niet verwacht dat de club mij zo snel zou willen verkopen. Ik vond de timing niet zo gelukkig. Nadien voelde ik me down. Je kunt wel zeggen dat zoiets je niks doet, maar het blijft toch spoken in je hoofd. Ik beweer niet dat het mijn matchen beïnvloed heeft, maar zo’n incident raakt je als mens, hoe sterk je ook bent. Ik vroeg me in die periode af waarom de club dat gedaan had. Waren ze niet tevreden over mij? Hadden ze het geld nodig? Vandaag heb ik nog altijd geen antwoord. Ik sprak erover met de mensen van de club, zij verzekerden mij dat ze het niet slecht bedoeld hadden.”

MacDonald ging uiteindelijk ook zelf met Standard praten, maar besloot op het Kiel te blijven. “In het verleden vertrok ik al zo vaak snel na een transfer. Ik zat pas een halfjaar bij Germinal Beerschot en had net een nieuw appartement. Ik vond het bod niet aantrekkelijk genoeg om wéér mijn koffers te pakken. Ook is het beter als je bij een club de voorbereiding kan meedoen. Als je er in het midden van het seizoen bij komt, verwachten de mensen direct wonderen van je.”

Sinds medio april doet het gerucht de ronde dat Standard opnieuw inspanningen levert om MacDonald aan te trekken. De spits bevestigt dat niet. “Maar nu is wel een ander moment”, zegt hij. “Als er een topclub komt, zal het moeilijk zijn om nee te zeggen. Ik sta open voor Standard. Het is een fantastische club. Wie wil er niet bij spelen? Ooit zou ik het zeker eens willen doen. Ik voel me goed op het Kiel, ik lig met niemand overhoop. Maar ik heb ambitie. Germinal Beerschot heeft ook ambitie. Denk ik. Maar ik wil prijzen pakken en Germinal Beerschot strijdt om een ticket voor play-off 1. Is dat een prijs? Ik zie deze club uiteindelijk ook wel iets winnen, maar niet op korte termijn.”

Toen MacDonald vorig jaar een contract voor vier seizoenen tekende op het Kiel, luidde het dat hij een rustpunt in zijn carrière wilde inbouwen. “Ik ben vorig jaar naar hier gekomen om verder te groeien in mijn carrière, ik zie dit als een soort tussenstation. Soms moet een mens zijn woorden terugnemen. Kijk eens naar mijn leeftijd. Ik ben bijna 26. Ik kan niet al te veel meer rusten. Het wordt tijd dat het gaat gebeuren.” S

KRISTOF DE RYCK

‘Ik wil prijzen pakken en Germinal Beerschot strijdt om een ticket voor play-off 1. Is dat een prijs?’