De Turkse spelmaker Hamit Altintop is de revelatie bij Schalke 04.

Nadat hij op de openingsspeeldag tegen Borussia Dortmund al tweemaal scoorde, lag de amper twintigjarige Hamit Altintop met een treffer tegen SV Pasching ook aan de basis van de 0-2-winst in de Intertotobeker.

“Ik zou ervoor willen waken, dat we deze jongen nu te veel gaan loven”, waarschuwde coach Jupp Heynckes echter al. “Hij moet nog veel economischer spelen, beter doseren en zijn prestaties over een langere periode vasthouden.” Het neemt niet weg dat Heynckes zeer blij is met de speler die afgelopen zomer de overstap maakte van Regionalligaclub Wattenscheid 09, waarvoor hij slechts viermaal scoorde. Hij maakte zelfs een gewaagde vergelijking. “Zijn tempowisselingen herinneren mij een beetje aan Lothar Matthäus“, beweerde Heynckes.

Ook Franz Beckenbauer spaarde zijn lof niet. “Met deze jonge Schalker hebben we een nieuwe shooting star. Hij maakt mij enorm enthousiast. Hamit speelt zoals Yildiray Bastürk, maar dan efficiënter.” Altintop zelf reageert vooralsnog bedachtzaam. “Zulke kritieken zijn mooi, maar des te dieper kan je vallen.” De Duitse nationale ploeg zal echter niet kunnen profiteren van de in Gelsenkirchen geboren spelmaker. Net als de eveneens in Duitsland opgegroeide Bastürk, Ümit Davala en Ilhan Mansiz koos hij voor Turkije. “Als kind had ik dat al besloten. Ik hou van de passie in het Turkse voetbal.” De belofte-international, wiens tweelingbroer Halil deze zomer tekende bij Kaiserslautern, wil zich verder niet uitlaten over zijn sportieve toekomst. “Ik wil meehelpen om met Schalke in de Champions League uit te komen. Dan hoef ik helemaal niet naar een andere club.”

TOMASZ KLOS (30), vorig seizoen aan de slag bij Kaiserslautern, werd door FC Keulen aangeworven voor de defensie. JUAN CARLOS MENSEGUEZ (19) werd door River Plate verhuurd aan VfL Wolfsburg. HELMUT RAHN (73) en Lothar Emmerich (61) overleden vorige week. Rechtsbuiten Rahn, bijgenaamd der Boss, verwierf in de jaren vijftig internationale bekendheid door zijn treffer in de WK-finale van 1954 tegen Hongarije (3-2). Linke Klebe Emmerich speelde tussen 1963 en 1969 voor Borussia Dortmund, werd tweemaal topscorer en veroverde in 1966 de beker voor bekerwinnaars met BVB.

TOPSCORERS : 1. Max (Rostock), Amoroso (Dortmund) 4 goals ; 3. Ailton (Bremen), Neu- ville (Leverkusen), Pizarro (Bayern), Altintop (Schalke 04) 3 goals.

(FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier