Een uur lang is het dus goed gegaan in Spanje. De organisatie was voorbeeldig, de tactiek klopte, België was collectief sterker dan Spanje. En dan zie je telkens weer die fouten die zich al van maanden voordien aankondigden. Tristan Peersman maakte een inschattingsfout in Charleroi en dezelfde Peersman blunderde, dit keer zonder gevolgen, tegen Inter Mi-laan. En nu verkijkt hij zich in Santander na een halve minuut weer op de bal. Gelukkig werd dat niet afgestraft. Vincent Kompany maakte in de wedstrijd tegen Inter Milaan kort na de rust een zware individuele fout. De gevolgen bleven uit en achteraf kreeg Kompany een enorm hoog cijfer. Het was alsof hij de evenknie was van de Italianen. Ik begrijp niet goed dat een jonge voetballer steeds weer dezelfde fouten mag maken. Kennelijk wordt Kompany als een dusdanig groot talent aangezien dat niemand hem nog iets zegt. Hij gedraagt zich buiten het veld ook anders dan zijn ploegmaats. Toen de nationale ploeg in Spanje arriveerde, droeg iedereen een das. Behalve Kompany. Die mocht zijn sieraden showen. Hoe kan dat ? De nationale ploeg is het uitstalraam van ons voetbal, je dient je op een uniforme manier te presenteren en dan wordt het geaccepteerd dat iemand als Kompany zich niet aan die regels houdt. Eerder las ik dat Kompany voor een training zijn schoenen vergeten had. Ook dat gaat er bij mij niet in. Kennelijk bestaan er voor Kompany uitzonderingen. Onlangs, tijdens de wedstrijd van Anderlecht tegen Inter Milaan, hoorde ik commentator Frank Raes hem constant “Vincent” noemen. Alsof Kompany inderdaad anders is dan de anderen.

Natuurlijk is Kompany een groot talent. Voor zijn ontwikkeling vind ik het echter jammer dat hij niet naast iemand staat naar wie hij opkijkt. Dat blijft trouwens één van de problemen van de nationale ploeg : er zijn geen leiders. Bij die eerste goal in Spanje ging niet alleen hij in de fout. De manier waarop Daniel Van Buyten in die fase naar zijn tegenspeler stormde, was gewoon onvoorstelbaar. Maar het kan er bij mij niet in dat Kompany steeds weer dezelfde fouten blijft maken. Ik vraag me af hoe Franky Vercauteren, die toch bekendstaat als iemand die heel streng is en detaillistisch werkt, zich daarbij voelt.

Ik kan me op dit moment absoluut niet voorstellen dat Vincent Kompany in Italië zou voetballen. Daar verkommert hij gegarandeerd in het B-elftal. Want in Italië ligt de nadruk op het defensieve en kan je je verdedigend geen enkel moment van zwakheid veroorloven. Het wordt echt tijd dat er eens iemand is die Kompany met de neus op de feiten drukt. Er wordt gezegd dat hij voor zijn jonge leeftijd al heel rijp is. Dan moet je hem ook als dusdanig behandelen.

door Hein Vanhaezebrouck, co-commentator Canal +

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier