Hoe hebben jullie elkaar eigenlijk ontmoet ?

Via onze voetballende broers, die tien jaar ouder zijn. In het begin verliepen de contacten nogal amicaal, maar pas vanaf zijn vijftiende kwam de interesse er echt. Twee jaar later begonnen we een relatie. Arnar nam het initiatief, door me mee te vragen naar de bioscoop.

Je volgde hem meteen naar Schotland ?

Ik heb nogal een avontuurlijk karakter. Voordien had ik al eens een jaar bij mijn moeder in Griekenland gewoond. Het reizen zit gewoon in mijn bloed : ik wil constant nieuwe dingen zien en verschillende culturen bezoeken. Dat maakt het leven zo aangenaam, weet je. Soms was er wel wat heimwee, maar we werden perfect opgevangen door David Moyes, de zoon van de huidige Evertontrainer.

Wat is de charme van België ?

Jullie vriendelijkheid en gastvrijheid. We woonden hier nog maar enkele dagen en we kenden al de hele buurt. Dat vond ik leuk, ook voor de kinderen, die hier snel vriendjes en vriendinnetjes maakten. Bovendien hebben jullie een heel lekkere keuken. In het begin werd ik eens uitgenodigd op een proefnamiddag in restaurant Het Laurierblad in Berlare. Ik was meteen verkocht door het goede eten en de sauzen. Béarnaise bijvoorbeeld, daar had ik nog nooit van gehoord, maar het smaakte heerlijk.

Is Arnar dan geen keukenpiet ?

Niet echt. Als hij eens iets klaarmaakt, is het meestal spaghetti. Maar de hoogtepunten voor hem zijn de zomermaanden. Wanneer hij achter de barbecue mag staan, bloeit hij helemaal open. Het grillen van het vlees doet hij enorm graag. Als er dan ook nog veel volk komt, is het een gezellige bedoening.

Jij staat dus veelal achter het fornuis ?

Met veel plezier. Weet je, ik ben de laatste maanden een echte fan geworden van Jamie Oliver, die Engelse weirdo. Hij presenteert het niet alleen totaal anders, hij maakt het ook zo makkelijk klaar dat je vingers kriebelen om er zelf aan te beginnen. Bovendien hou ik wel van zijn chaotische stijl. De kookmicrobe heb ik meegekregen van mijn vader, die kok is en een restaurant openhoudt in IJsland.

Wat bewonder je het meest aan Arnar ?

Zijn rustige karakter en dat hij goed kan plannen. Hij laat echt niets aan het toeval over en denkt altijd vooruit. Hij is werkelijk bijzonder moeilijk uit zijn lood te slaan. Ik denk dat we elkaar heel goed aanvullen. Hij kan alleen niet goed tegen zijn verlies. Misschien is het toeval, maar hij kon nog geen enkele keer van mij winnen bij het kaarten. En het is geen strippoker dat we spelen, hoor.

Van welk object in huis krijg je nooit genoeg ?

Mijn schilderijen. Ze zorgen voor kleur en leggen constant de link met IJsland. Het zijn niet de meest spectaculaire werken, maar voor mij hebben ze toch een speciale betekenis. Ik ben wel geboeid door kunst. Zo zou ik graag eens een bezoek brengen aan Antwerpen om er de werken van Rubens te bekijken.

Ben je een verzamelaarster ?

Van schoenen. Ja, nu heb je echt mijn zwakke punt gevonden (lacht). Arnar kan het maar moeilijk begrijpen, maar ik heb er enorm veel. Hoe dat komt, weet ik niet. Samen met kleren kan ik daar erg makkelijk geld aan uitgeven. Het is maar best dat ik niet te vaak ga shoppen, we zouden anders al veel geld verloren geweest zijn.

Kijk je veel tv ?

Vaak ’s avonds, als Arnar en de kinderen naar bed zijn. Dan gebeurt het wel eens dat ik tijdens het strijken de tv aanzet. De laatste tijd kan ik enorm genieten van die Amerikaanse reeks Sex & the City. Meestal gaat het over vrouwen, mannen en relaties. Je weet wel, van die typische verhaaltjes die veel mensen intrigeren. Ook mij, ja.

door Frédéric Vanheule

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier