keeper

Belg, geboren op 6 maart 1988 in Sint-Truiden. 1,93 meter – 87 kilo.

Profiel: de politicus.

S imon Mignolet: “Ik ben een rustig iemand die nuchter probeert te zijn, ook al is dat voor een jonge gast niet altijd gemakkelijk. Er zijn altijd moeilijke momenten, maar ik probeer met de problemen zo kalm mogelijk om te gaan. Impulsiviteit is een slechte raadgever. Een keeper moet mentaal sterk zijn. Als je een goal binnen krijgt of je gaat in de fout, moet je dat kunnen relativeren. In het verleden zijn er al veel doelmannen onderdoor gegaan, maar ik denk dat het een van mijn sterke punten is.

“Mijn vader was ook doelman. Omdat ik er niet in slaagde om als veldspeler voor Sint-Truiden uit te komen, ben ik keeper geworden, iets waarin hij me wel heeft gepusht. Naast ons huis hadden we een klein veldje met een doel en daar moest ik in gaan staan. Uren is mijn vader met mij bezig geweest. Ik heb één broer, die in vierde klasse voetbalt, bij Overijse. Linksachter en vier jaar ouder. Samen hebben we uren gevoetbald. Vader die voorzette, hij die afwerkte. Ik heb dus altijd gesjot met volwassenen. Soms voetbalde mijn nonk, die vlakbij woont, ook mee.

“Thuis zijn ze heel fier dat ik in de ploeg sta. Ze zijn al jaren supporter. Ik probeer daar vooral rustig onder te blijven. Hoe meer aandacht ik krijg in de media, hoe verlegener ik word buiten het veld. Het zit niet in mijn aard om te zeggen: voilà, hier ben ik.

“Ik studeer politieke en sociale wetenschappen. Omdat ik wist dat de combinatie heel moeilijk zou zijn, ben ik op zoek gegaan naar een theoretische richting, zodat ik niet te veel in de les moest zijn. Daarbuiten interesseerde de politiek me heel erg. Mijn nonk zit hier in de gemeenteraad, hij is er eentje van de CD&V. Ik ben nog een kind van de verzuiling, het zit in de familie. Ik moet wel zeggen dat ik er vroeger meer mee bezig was. Dan las ik vaak de politieke commentaren. Nu ook wel, bijvoorbeeld toen de begroting van het Vlaamse parlement werd besproken. Maar gaandeweg merk ik wel dat ik meer en meer met het voetbal bezig ben en daar een beetje van wegdrijf. Wat ik ermee ga doen, weet ik nog niet. Alleszins de studies afmaken, maar of ik dan later in de politiek ga …

“Gemeentepolitiek? Niet op korte termijn. Op school hadden we nog een discussie over BV’s op een lijst. Ik heb er geen probleem mee, als ze bekwaam zijn om die job te doen. Maar als die BV’s er alleen zijn om stemmen te ronselen en zich vervolgens laten opvolgen, heb ik er wél een probleem mee. Ze zullen het me de volgende keer ( in 2012, nvdr) misschien wel vragen, maar ik denk niet dat ik het zou doen als actief voetballer. Je kunt geen twee dingen tegelijk voor de volle honderd procent doen. Met studie en voetbal is het anders. Als ik examen doe in mei, ligt de competitie stil en gaat al mijn aandacht naar de studies. Maar tijdens het jaar krijgt voetbal de volle 100 procent. Tot nu lukt die combinatie.”

door peter t’kint

“Hoe meer aandacht ik krijg, hoe verlegener ik word.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier