Moet je ma dikwijls roepen dat het eten klaar is eer je aan tafel komt?

( lacht) “Ja. En als ik er na de derde keer nog niet ben, komt mijn vader eens kijken waar ik blijf. Ik ben dan meestal in het bureau bezig met iets wat ik eerst wil afmaken. Mijn pa slaagt er doorgaans in om wat meer druk te zetten, hij laat zijn boodschap op een hardere manier klinken, waardoor ik geneigd ben om sneller aan tafel te komen.”

Lik jij daar soms je bord af?

“Vaak. Als we soep eten en er is geen brood binnen handbereik. Of bij spaghetti. Eigenlijk bij alles waar saus mee gemoeid is. Mijn ouders gaven daar nog geen opmerking over.”

Je studeert politieke en sociale wetenschappen. Wat is de grootse politieke blunder uit de geschiedenis?

“De uitvinding van het communisme. Het systeem toonde duidelijk dat het niet werkt, anders was niet zo’n grote natie ineengestort.”

Mocht je vroeger vaak in de nek van je vader zitten?

“Toen ik heel klein was, gebeurde dat weleens op momenten dat ik moe was. Maar ik ben vrij snel gegroeid en vanaf toen was dat niet zo leuk meer voor pa. Wouter, mijn vier jaar oudere broer, en ik leerden ook op vrij jonge leeftijd om zelfstandig te zijn. Als we ergens heen gingen, verwachtten ma en pa dat we voor onszelf konden zorgen. Ze namen zelden een buggy mee. En maar goed ook, anders word je als kind misschien een luierik.”

Welke knappe deerne zou eens in jouw nek mogen zitten?

Natalie Imbruglia. Vrouwen met kort haar hebben me altijd al aangesproken.”

Wie is je favoriete paus?

“Leo XIII. Hij schreef Rerum Novarum en stelde zich progressief op. De huidige is wat conservatief. Ik snap dat er in het Zuiden anders naar de Kerk gekeken wordt, waardoor die daar wat strenger moet zijn. Maar in onze West-Europese samenleving klopt het plaatje niet meer. De Kerk zou wat meer voeling moeten hebben met de afzonderlijke werelddelen.”

Je bijnaam is Tony Simoni. Wie gaf je die?

Jeroen Simaeys noemde me een paar keer zo, vanwege mijn voornaam. Tony Simoni was een figuur uit een sketch van het tv-programma ‘In de Gloria’. Een charmezanger, geloof ik.”

Wat was vroeger het Matchboxautootje waar je het liefst mee speelde?

“Ik was fier op mijn grote, gele Lamborghini. Maar die diende niet echt om mee te spelen, hij stond op een voet en was zo’n twintig centimeter lang. Liever dan met autootjes hield ik me met Lego bezig: ruimtevaartuigen en piratenschepen. Ik had wel de slechte gewoonte om nooit het plannetje te volgen. Dat zit er nu nog wat in, als ik bijvoorbeeld een Ikeakast bouw. Ik zoek daar mijn eigen weg een beetje in en dan gebeurt het weleens dat ik een en ander verkeerd monteer waardoor een deurtje naar binnen draait in plaats van naar buiten.

“Dingen ineensteken, nu ben ik daar niet meer zo zot van. Maar als jonge gast deed ik dat wel graag. Mijn grootvader is schrijnwerker, ik wou vroeger hetzelfde doen als hij. Bij hem hing ik vaak rond, in zijn werkhuis, al moest ik daar wel ver wegblijven van alle zaagmachines.”

Wat hangt er allemaal omhoog in je auto?

“Sinds gisteren een luchtverfrissertje van Air Wick. Jasmien kwam daarmee af, ze vond dat nodig. Vrouwen hebben graag een fris geurtje, je weet hoe dat gaat. Ik heb ja moeten zeggen. Mijn auto ruikt nu naar citroenen, appels en citrusvruchten. Ik denk wel dat het beter is dan vroeger.

“Aan mijn achteruitkijkspiegel bengelt een Bobsleutelhanger. Die kreeg ik bij een alcoholcontrole. Ik heb al twee of drie keer moeten blazen. Als ze me tegenhouden, probeer ik altijd wat argwaan te wekken, want ik graai graag het cadeautje mee dat je krijgt als de test negatief is. ‘Heb je gedronken?’, vragen ze dan. Elke keer antwoord ik wat nonchalant: ‘Nee, maar ik wil wel blazen.’ Tot nog toe kreeg ik al elke keer zo’n sleutelhanger als prijs, maar in feite zou ik doodgraag eens weten wat er in zo’n Bobpakket zit.”

KRISTOF DE RYCK

“Ik lik mijn bord vaak af”