Provincie Antwerpen verdeelt netjes de prijzen.

Een nieuw tijdperk kondigt zich aan in het vrouwenbasket: de regeerperiode van Dexia Namen is ten einde. Dit seizoen pakten twee Antwerpse clubs beker en titel, voor beiden de eerste trofee ooit. Sint-Katelijne-Waver, dat als outsider aan het seizoen begon, werd kampioen. “Het is een club die geleidelijk aan gegroeid is”, legt coach ArvidDiels uit. “Elk jaar zijn we een beetje dichter bij onze grote droom gekomen. We hebben enorm hard gewerkt en dat heeft nu zijn vruchten afgeworpen. Het ging dit jaar minder met Dexia Namen, de club die lange tijd onklopbaar leek in België en die ons land op de kaart zette in de Euroliga. Dat heeft de deuren geopend voor andere ploegen. ”

De komst van de jonge international Sara Leemans in januari lijkt een beslissend moment geweest. De Limburgse, die na een mooi avontuur in Calais een beetje verloren liep bij Estudiantes Madrid, wou zich bij Katelijne herpakken. Diels heeft haar een reddende hand geboden. “Ik heb Arvid leren kennen bij de Belgian Cats en ik kon zijn stijl appreciëren”, geeft Sara toe. “De kans opnieuw met hem te kunnen werken heeft me overtuigd om naar SKW te komen. De ploeg stond al mooi geplaatst toen ik hier toekwam en ik heb geen moeite gehad om me aan te passen. Na vier maanden in België ben ik nu kampioen! Ik ben heel blij, want het is ook voor mij de eerste trofee uit mijn carrière. Ik weet nog niet wat de toekomst brengt. Ik heb grote zin om terug naar het buitenland te trekken, maar Europees spelen met SKW lijkt me ook zeer aantrekkelijk. ”

Europa is voor Katelijne de logische volgende stap, al kiest niet vaak een Belgische vrouwenploeg voor een Europees avontuur. “Wie niet vooruitgaat, gaat achteruit”, denkt Diels. “Na de titel heb ik mij afgevraagd: wat kunnen we nog meer doen? In mijn hoofd was het vrij snel duidelijk: Europa. Ik denk dat als we deze kern kunnen behouden we ons niet belachelijk gaan maken. Dus, als de financiën het toelaten…”

Verliezend finalist Kangoeroes Boom kan zich troosten met de bekerwinst, die ze pakten tegen … Katelijne. “Het is een juiste verdeling van de prijzen”, meent coach SvenVanCamp. “We waren de sterkste twee teams dit seizoen. Als een van beide alles had gewonnen en de andere met lege handen had achtergelaten, was dat onjuist geweest. De beker was voor Boom ook de eerste trofee in de geschiedenis van de club. Ik ben blij dat ik hem heb kunnen binnenhalen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier