Zondag startte de eindronde die de zestiende deelnemer aan de Jupiler Pro League 2010/11 moet opleveren. Een beschouwing van Franky Van der Elst, coach van KVSK United.

Het is de hel nog niet, maar het is wel hoog tijd dat de KBVB en de Profliga de tweede klasse ernstiger nemen en belangrijker maken, vindt Franky Van der Elst. “Als er beter gewerkt kan worden, zal de eerste klasse daar vroeg of laat ook van profiteren”, zegt hij. “Je zou de tweede- klassers meer middelen kunnen bieden, onder meer door hen meer tv-geld te gunnen, maar daar criteria aan te koppelen zodat het geld niet in rook opgaat. Bijvoorbeeld, ik zeg maar wat: een percentage ervan besteden aan de jeugd en geen buitenlanders van boven de 28 jaar meer halen. Tweede is een kweekvijver van talent, maar ik zie er ook ploegen waarvan ik bij het bekijken van het scheidsrechtersblad denk: weinig toekomst, want weinig Belgen en veel buitenlanders van rond de 30.

“Wat dat betreft, is United een mooie club: veel jonge Limburgers, slechts drie buitenlanders, twee Nederlanders en Patrice Noukeu ( een Kameroener, nvdr). Nu al staat het vast dat twee van onze jonge titularissen naar een eersteklasser vertrekken. Dat vind ik spijtig, maar ik ben tegelijk ook tevreden omdat ik het hen gun en omdat het betekent dat zij en wij het goed deden. Ik herinner mij nog de eerste wedstrijd van Robin Henkens, een jongen van 21 die van Genk komt. Het was op Tienen. Als je gewoon bent om met de beloften van eerste lekker te ballen en elkaar niet veel pijn te doen, maar dan plots in tweede matchen met inzet en voor premies moet spelen, schrik je toch wel even. Na een uur had hij zó’n rode kop, ik zeg: ‘Kom, kom er maar af …’ ( lacht) Het schenkt je ook voldoening als je iemand van 17 als Alessandro Cerigioni laat invallen en als die dan meteen een belangrijke goal forceert. Thomas Azevedo gaf ik al eens een doelpunt van Eden Hazard mee om thuis te bekijken. Hij is snel maar voelt het moment om te gaan nog niet aan. Aanspeelbaar zijn, meespelen, kijken waar de ruimtes liggen, vrijkomen of blijven staan: dat zijn echt wel werkpunten in tweede.”

Kracht

Franky Van der Elst is trainer van KVSK United sinds eind januari 2009. Vorig seizoen leidde hij de club in de terugronde vanuit een precaire situatie (slechts 20 punten uit 19 wedstrijden) nog bijna naar de eindronde, nu eindigde hij met de Noord-Limburgers als tweede op vijf punten van Lierse. “Het is voor het eerst dat ik dit zeg: we hadden kampioen kunnen zijn. Maar toen kwam Aimé An- thuenis bij Lierse en hij deed het echt wel goed, hoor. Hij schoof De Witte een beetje naar binnen zodat er twéé spelers voor de verdediging stonden en daardoor kwam de ploeg meestal 1-0 voor in plaats van vaak 0-1 achter. Dat was hoognodig, want er lag bij Lierse zo veel ruimte dat die ook door tweedeklassers werd afgestraft.

“Ik hoop dat wij de eindronde winnen, maar ik denk dat Roeselare hoe dan ook favoriet is omdat het al verschillende jaren gewoon is om op een hoger niveau te spelen. Vorig jaar won het die toch ook gemakkelijk ( van Lierse, Antwerp en Dender, nvdr). Ik zie niet meteen een nadeel van het feit dat ze al een hele tijd geen wedstrijden met inzet meer speelden. De kater dat ze zich niet rechtstreeks van het behoud konden verzekeren is doorgespoeld, ze zijn op vakantie kunnen gaan en werkten daarna een voorbereidingsperiode met drie oefenpartijen af. Roeselare is fris en dat is belangrijk in een minicompetitie met zes wedstrijden in negentien dagen. Je mag niet vergeten dat de competitie in tweede er een was met negentien ploegen over zesendertig wedstrijden en dat er door de afgelastingen heel veel op woensdag gevoetbald moest worden. Wij en Bergen deden bijna tot op het einde mee voor de titel en Eupen verwierf pas op de laatste speeldag zekerheid over zijn deelname aan de eindronde. Dat kostte ons allemaal heel veel kracht.

“Voor de rest is er tussen de drie tweedeklassers weinig verschil. Tegen Eupen haalden wij één op zes en tegen Bergen vier op zes. Sommigen noemen ons de best voetballende ploeg. Met Henkens, Dufour en Brouwers is er op ons middenveld veel voetballend vermogen. We beschikken over een goede verdediging en een paar jongens die een goal kunnen maken, maar over het algemeen over iets te weinig scorend vermogen. Ketting, onze Nederlandse topschutter die dit jaar dertig wordt, is een spits die een bal kan aannemen en gevaarlijk is met het hoofd. Mocht hij iets sneller zijn geweest, dan was hij al in eerste geraakt. Links vooraan staat een andere Nederlander: Oost, die met RKC, Sparta, VVV en De Graafschap meer dan tweehonderd wedstrijden in de Eredivisie speelde. Onze Belgen met ervaring op het hoogste niveau zijn Pinxten, Stassin en Sengier, een keeper die dirigeert en geconcentreerd is en weinig fouten maakt. Oyen was bijna alleen maar geblesseerd en Scheelen kwam in januari van Westerlo met een gebrek aan wedstrijdritme. Voor mijn komst voetbalde United meestal in 4-3-3. Ik veranderde dat in 4-4-2 met een ruit op het middenveld en ervoor een centrumspits en een linkerspits. De rechterkant laat ik doorgaans open.

“Bergen is een ploeg die op eigen veld iedereen pijn kan doen. Als je naar daar moet, dan is het zwaar en moet je stevig staan. Geert Broeckaert was destijds zelf een felle en thuis wil hij de tegenstander graag vastzetten. In de tweede helft werden wij er gedurende een halfuur weggespeeld, maar hielden we stand dankzij de prestatie van onze keeper. Ze zoeken wel veel Roussel, die nog altijd gemakkelijk scoort, maar tegelijk is dat soms een minpunt.

“Onder Broeckaert doet Bergen het in 4-4-2 met op de flanken twee interessante spelers met wie ik bij Brussels nog werkte: op links Zola, iemand met een actie, en op rechts de power van Gueye. Oussalé, de tweede spits, speelt naast Roussel. De ruimte achter hen wordt bespeeld door Van Imschoot, ex-Westerlo en ex-STVV, en Bailleul, de twee mannen die in principe voor de verdediging staan. Daardoor valt er al eens ruimte in hun rug. Met ook nog Peersman in de goal en onder meer Jay, Sankaré en Grondin in de verdediging is Bergen het elftal met de meeste eersteklasse-ervaring.

“Eupen maakte sinds er anderhalf jaar geleden twee Italiaanse makelaars neerstreken een steile opgang en is een plezante ploeg om naar te kijken. In zijn geheel zit er misschien wel het meeste voetbal in, maar soms is het daardoor kwetsbaar in de omschakeling. Zo is die Iandoli een linksback die constant naar voren trekt. Thuis speelden we tegen hen na een lastige wedstrijd 1-1 en ginder verloren we met 2-1. Er zitten er in hun kern veel die hun opleiding kregen in Italië en als ze op voorsprong komen, willen ze die wel eens met veel misbaar en tijdrekken op zijn Italiaans verdedigen.

“Met de jonge Tsjech Petr, die U20-international is geweest, beschikken ze over een prima doelman en met Maric over een solide centrale verdediger. Voor de verdediging staat met Colinet, onder meer ex-Roda en ex-KV Mechelen, een goede voetballer en er zijn ook offensieve kwaliteiten: op rechts van die Milicevic bijvoorbeeld, en Lepiller is een spits met een actie en een schot voor wie nogal wat belangstelling zou zijn. Het is in elk geval een ploeg met veel individueel talent. Misschien zijn er iets te veel individualiteiten om als team een competitie lang optimaal te renderen, maar misschien geldt dat niet voor een eindronde over zes wedstrijden.

“Ik kom graag in Eupen. De mensen zijn er supervriendelijk en ook als je er gewoon gaat kijken, is de ontvangst altijd hartelijk. Natuurlijk, het is een club zonder verleden op het hoogste niveau en zonder achterban, de accommodatie moet beter en als die Italiaanse makelaars vertrekken, krijgen ze problemen, vermoed ik. Er is al beweerd dat ze niet willen promoveren, maar ik geloof dat niet.”

Respect

KVSK United is na Germinal Beerschot, Lokeren, Club Brugge, waar hij assistent-trainer was, en FC Brussels de vijfde club in zijn trainerscarrière. Het gevoel in die elf jaar al eens de speelbal te zijn geweest van een eergevoelige voorzitter is hem wellicht niet vreemd. “Maar ik hield nergens frustraties aan over”, beweert hij. “Ik aanvaard al heel lang dat mensen zijn zoals ze zijn en dat vind ik van mezelf een heel waardevolle eigenschap. Zoals waarschijnlijk iedereen kan ook ik wel eens kwaad zijn op iemand, maar ik vergeet niet wat mijn moeder altijd zei: ‘Onze Heer moet er van alle soorten hebben’ en ‘maak nooit andermans rekening’. Sommige ervaringen waren leuk en andere minder leuk, maar met iedereen met wie ik samenwerkte, kan ik overweg. Nu zit ik bij United en Lommel ligt dan wel ver van Brugge ( lacht), maar ik ben er gelukkig, omdat het goed gaat en omdat het respect dat ik van bij het begin voelde er anderhalf jaar later nog altijd is. Het zou heel mooi zijn, mochten we promoveren.”

Want de eerste klasse blijft het mooiste en Franky Van der Elst is als trainer zelfverzekerder en ambitieuzer dan hij soms de indruk geeft. “Natuurlijk ben ik ambitieus. Het is toch niet omdat je als trainer niet tegen een reclamebord trapt dat je niet ambitieus bent? Iederéén werkt graag in eerste en dat geldt ook voor mij. Het is nu eenmaal leuker te spelen voor 7000 dan voor 3000 mensen. De rest hoeft voor mij wat minder. Dat het in tweede veel rustiger is, vind ik wel plezant, maar je wilt hoger, hè. Een obsessie is het wel niet. Van Alex Czerniatynski las ik dat hij eerste mist. Ik heb dat gevoel niet. Het leukste zou zijn dat ik ooit met deze club nog eens terugkom in eerste. We zien wel of het ervan komt.

“Volgens mij wordt deze eindronde spannend en het voetbal mogelijks wat minder mooi. Na zo’n lange competitie bestaat de kans dat je in een beslissende aansluitende minicompetitie met zo’n snelle opeenvolging van wedstrijden wat meer gaat rekenen, al dan niet gedwongen, en je je bijvoorbeeld buitenshuis al eens wat sneller aan de tegenstander aanpast. Goed of niet goed starten, warm of slecht weer, veel of weinig druk: het belangrijkste wordt onder alle omstandigheden rustig maar wel gefocust te blijven.

“Het voltallige bestuur herhaalde vooraf nog eens uitdrukkelijk dat als de kans zich voordoet, de club absoluut wil stijgen en wij er dus voor de volle honderd procent voor moeten gaan. Dat Sint-Truiden met bijna dezelfde ploeg als vorig seizoen in tweede nu als vierde eindigt in eerste, inspireert ons. Nogal wat andere eersteklassers lieten het afweten, maar chapeau voor wat zij zelf presteerden. Iedereen moet zijn eigen groep natuurlijk nuchter analyseren en echte versterkingen halen voor de posities waar het nodig is, maar zij bewijzen dat wie promoveert niet noodzakelijk tien nieuwe spelers moet aantrekken. Dat moet inspirerend werken voor elke tweedeklasser die aan de eindronde deelneemt.”

door christian vandenabeele

“Het is toch niet omdat je als trainer niet tegen een reclamebord trapt dat je niet ambitieus bent?”

“Eupen is een plezante ploeg om naar te kijken, er zit misschien wel het meeste voetbal in.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier