Bij SK Lierse geloven ze opnieuw in Sinterklaas. Zijn echte naam is, weten ze nu op het Lisp, Leo Theyskens en hij komt uit Mol, niet uit Spanje. Vorige week bereikte voorzitter Gaston Vets een akkoord met Theyskens, die zich engageert voor een (eenmalige, dus niet terug te betalen) inbreng van 3 miljoen euro, te betalen in twee schijven. Voorwaarde is dat Lierse ook met de stad een akkoord vond. Vrijdag stelde Vets de stad voor om de twee lopende leningen (de doorgeeflening voor de terugbetaling van het stadion en de kortetermijnlening bij Dexia) samen te voegen tot één lening, terug te betalen over tien jaar maar met opschorting van de eerste drie jaar. Maandagavond ( eergisteren, nvdr) verwachtte Lierse daar meer nieuws over.

De inbreng van Theyskens helpt Lierse in één klap uit de financiële ellende, waardoor het bijna zeker de licentie haalt. Het contact kwam tot stand via tussenpersonen. Lierse sprak met een groep vastgoedmakelaars, waaronder Theyskens, waaraan het eerst het stadion wilde verkopen. De ex-zaakvoerder van familiebedrijf en kranenbouwer Arcomet had net zijn aandelen in het familiebedrijf verkocht om een nieuwe start te nemen in de vastgoedsector. Bij het eerste contact herkenden Vets en Theyskens mekaar : bouwbedrijf Vets bestelt al vijftig jaar zijn kranen bij Arcomet. In geen tijd maakte Vets Theyskens warm en veranderde het vastgoedproject in een persoonlijk engagement. Vets is blij, “omdat op die manier de eigenheid van Lierse bewaard wordt. Ik had geen zin in een buitenlands project waarbij Lierse een satellietclub zou worden en onze jeugdwerking een winkel waar alleen het commerciële telt. Er was interesse, maar ik ging daar doelbewust niet op in. Lierse wil zijn familiale karakter niet verloochenen.”

Een tweede voorwaarde voor participatie was voor Theyskens dat Gaston Vets aanblijft als clubvoorzitter. Zelf treedt Theyskens ook met een paar mensen uit zijn bedrijf toe tot de raad van beheer. Daaruit had Patrick Verlinden eerder al ontslag genomen en verdwijnt nu ook Karel Dierick, die Lierse wel blijft vertegenwoordigen bij de Profliga.

Gaston Vets hoopt nu dat hij Marius Mitu ertoe kan overhalen een nieuw contract te tekenen. “Een contract waar hij altijd beter van wordt : omdat het om een heel goed contract gaat, maar ook omdat hij steeds weg kan als er straks een geïnteresseerde club komt. Alleen zullen we hem dan niet meer noodgedwongen moeten verkopen.” ( GF)

GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier