Okapi Aalstar gaat moeilijke periode tegemoet.

Zit Okapi Aalstar op zijn tandvlees? In de laatste rechte lijn van de reguliere competitie werd de voorbije weken immers verloren van Leuven en Gent, in principe twee haalbare kaarten voor de Ajuinen. Bovendien werd de ploeg vorige week uit de beker van België geknikkerd door Spirou Charleroi. Aalstar won wel met 91-86, maar kwam daarmee één puntje te kort om de nederlaag uit de heenwedstrijd goed te maken (62-56).

“We kunnen niet ontkennen dat er een paar jongens vermoeid zijn”, beseft sportief manager Frank Van Impe.

Spelverdeler Trevor Huffman bijvoorbeeld, een bepalende figuur maar de laatste tijd wat ongelukkig in de afwerking?

Frank Van Impe: “Hij is inderdaad een van die spelers. Volkomen logisch. Hij moet 37 minuten per wedstrijd spelen, dikwijls met zware druk op hem, dan ontbeer je wel eens frisheid in money time. We bleven ook niet gespaard van blessures. De voorbije weken misten we Damian Cantrell, de beste rebounder in de competitie. Je kan je ploeg niet blijven herschikken.”

Die blessures zijn uiteraard ook een gevolg van de te krappe kern. Een vaststelling die vorig jaar al werd gedaan. Net als vorig seizoen dreigt Aalstar daardoor in de play-off te kort te komen.

“De komende wedstrijden worden belangrijk. Weten we daarin een derde plaats te verzekeren, die mogelijk recht geeft op Europees basketbal, dan kunnen we eventueel de laatste speeldagen een paar jongens rust gunnen. We zijn hoe dan ook gebonden aan ons beperkte budget. Ik moet toegeven dat het erg frustrerend is als je ondertussen de concurrentie zich ziet versterken met het oog op de play-off. Van de topploegen zijn wij de enige die nog met dezelfde kern van in het begin van het seizoen werkt. Maar als iedereen gezond is, kunnen we elke ploeg aan.”

De spelers van Aalstar prijken in zowat elk individueel klassement aan de top: bij assists, topschutter én rebounds. Kunnen jullie deze ploeg bijeenhouden?

“Neen. Dat we slachtoffer worden van ons eigen succes staat nu al vast. We hebben ondertussen een eerste gespreksronde achter de rug. Daarin werd duidelijk dat we een aantal jongens zullen verliezen. Matt Lojeski werd onbetaalbaar, enkel Bergen of Charleroi kunnen dat geld op tafel leggen. Met de coach ( Brad Dean, nvdr) voerden we wel positieve gesprekken. Wij zouden uiteraard graag doorgaan met hem. S

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier