Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Nog zoiets merkwaardigs, zegt Kris Masson, is de ontslagbrief van Paul Put bij Lierse. “Paul is zogezegd ontslagen om dringende redenen, namelijk zijn betrokkenheid bij de zaak-Ye. In de ontslagbrief echter wordt daar nergens naar verwezen. Geen woord over de B-elftallen, alleen sportieve argumenten.”

Officieel blijkt Put begin november 2005 aan de deur te zijn gezet wegens “manifest slechte adviezen” inzake transferbeleid, omdat hij de groep niet meer in de hand had, opstootjes op het oefenveld, een conflict met Tony Vairelles, slechte resultaten ook. Het klassieke repertoire dus, geen letter over corruptie. Masson : “Minder dan een maand na de wedstrijd met het B-elftal tegen Genk geeft Leo Theyskens Put een nieuw contract. Een contract om van te duízelen, met loonsverhoging en een bijzonder hoge verbrekingsvergoeding ! Dat doe je toch niet als je je trainer ergens van verdenkt ? Op 20 november 2005 laten wij beslag leggen op de recette van Lierse-Genk. Theyskens verklaart achteraf dat hij geen klacht indient tegen Paul Put. Twee dagen later doet hij het tóch. Waarom ?”

Toevallig, merkt Masson op, gebeurde dat enkele dagen nadat Lierse voor het eerst in drie (!) jaar nog eens een document had neergelegd bij de Kamer van Koophandel. Over wie er in die periode wel en niet in het bestuur zat, spraken Theyskens en (zijn voorganger, nvdr)Gaston Vets elkaar voortdurend tegen, aldus Masson. Over Zheyun Ye reppen ze met geen woord, terwijl de spelers behalve de Chinees en Gaston Peeters soms wekenlang niemand anders zagen. Masson : “Theyskens heeft het ook altijd zo voorgesteld alsof hij slechts als getuige werd opgeroepen door de voetbalbond, terwijl we toch niet mogen vergeten dat zijn club in de beklaagdenbank zat en er een straf is gevorderd tegen Lierse.”

Ook de licentiecommissie gaat niet vrijuit, vindt Masson : “Van de periode mei-november 2005 heeft Put nooit een loonfiche ontvangen. Vul dan je belastingbrief maar eens in ! De Troetsel vertrekt naar Brussels omdat hij maandenlang niet is betaald. Voor zijn recentste licentiedossier liet Lierse zelfs een vals attest opstellen door een bedrijfsrevisor. Dat is een strafrechterlijk misdrijf. Normaal ben je dan je licentie kwijt, want in beroep kan je geen nieuwe elementen aanbrengen. Toch heeft de licentiecommissie Lierse gewoon een licentie gegeven.”

Masson besluit : “Paul Put en de anderen waren niet uit op geldgewin. Zij zijn het slachtoffer geworden van een situatie in hun club die mee mogelijk is gemaakt door de voetbalbond. Door het in 2004 onder druk toch de licentie toe te kennen, heeft de bond Lierse in de gelegenheid gesteld gewoon voort te doen, waardoor het vatbaar werd voor de malafide bedoelingen van iemand als Zheyun Ye.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier