Newcastle en Manchester United vochten de voorbije dagen om de handtekening van Wayne Rooney.

Gisteren/dinsdag liep de internationale transferdeadline af. België kende zijn Aruna-affaire, Engeland die rond Wayne Rooney. Die diende vrijdag schriftelijk een transferverzoek in bij zijn club, onder het mom dat hij ieder jaar Europees wil spelen. Twee teams vochten om zijn handtekening en waren bereid om in de buurt te komen van de door Everton gevraagde 30 mil- joen pond : Manchester United en Newcastle. Newcastle ziet in Rooney de opvolger van Alan Shearer, die er na dit seizoen mee kapt. Het verloor onlangs verdediger Woodgate aan Real, maar staat daardoor financieel plots krachtiger, zeker nu pogingen om de centrale verdediger Balde los te wegen bij Celtic door de Schotten werden afgewezen. De club geniet ook de voorkeur van Rooney, nog maar achttien maar al twee jaar in de A-ploeg van Everton – waar hij vorig jaar meer gele kaarten verzamelde dan goals, maar dit ter zijde.

Geducht co-bieder was Manchester United, waar ze met spanning wachten op de terugkeer uit schorsing van Rio Ferdinand en de komst van Gabriel Heize. De Argentijn, deze zomer overgenomen van PSG, had verplichtingen bij zijn nationale ploeg. Hij trad aan in de Copa América en veroverde vervolgens goud op de Olympische Spelen. Als Ferdinand en Heize weer beschikbaar zijn, en United slaagt erin Rooney te overtuigen dat hij zijn plaats kan vinden tussen de ervaren spitsen Van Nistelrooij, Saha en Alan Smith, dan noemt Alex Ferguson zijn team even sterk als in 1999. Na het vertrek van Forlán (Villarreal) is er in de kern een plaatsje vrij voor een spits.

Engeland

Djibril Cissé (Liverpool) raakte betrokken in een auto-ongeval en werd licht geblesseerd aan de ribben. Djimi Traore verhuist van de Reds naar stadsgenoot Everton, Xabi Alonsokomt over van Real Sociedad. Sylvain Wiltord, die geen contract meer heeft bij Arsenal en zijn conditie onderhoudt bij het Franse Rennes, heeft neen gezegd tegen een aanbieding van West Brom. Marcus Allback is weg bij Aston Villa. De Zweed raakte er amper in de ploeg en tekende een contract van twee seizoenen bij het Duitse Hansa Rostock. Paulo Wanchope trekt naar Málaga. Manchester City, dat Ronald Waterreus als vervanger voor Geert De Vlieger binnenhaalde, dacht aan Mido als alternatief voor de spits, maar stuitte op een njet van de Egyptenaar. Lyon, op zoek naar een vervanger voor de geblesseerde Elber, polste naar Anelka, maar die bleek te duur. Blackburn heeft er nog een spits bij. Met Tromsø bereikte het een akkoord omtrent

TOPSCHUTTERS : 1. Henry (Arsenal), Reyes (Arsenal) 4 goals ; 3. Bergkamp (Arsenal), Pires (Arsenal), Okocha (Bolton), Anelka (Man. City) 3 goals.

(PTK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier