Thomas Bricmont

Kan Bordeaux weer op de oppergaai mikken?

Zonder indrukwekkend uit de hoek te komen, deed Bordeaux het nodige in zijn openingsmatch tegen Caen: het won met 2-1 dankzij een goal van de Argentijn Fernando Cavenaghi op tien minuten van het einde. De vicekampioen van vorig seizoen heeft wel nog veel werk voor de boeg: het voetbal is nog lang niet van hetzelfde niveau als dat waarmee de blauw-witten vorig seizoen zeer sterk finishten met acht zeges en twee nederlagen in de laatste tien duels. Maar dat belet niet dat het team toch goed versterkt lijkt. Naast Wendel,Jussiê, Cavenaghi, Obertan, Chamack en Bellion, die vorig seizoen al voor veel offensieve slagkracht zorgden, beschikt coach Laurent Blanc nu ook nog over Yoann Gourcuff en Yoan Gouffran. De eerste werd uitgeleend door AC Milan en wil na twee “moeilijke maar erg verrijkende seizoenen” bewijzen dat hij wel degelijk het potentieel heeft om op topniveau mee te draaien. De elegante spelmaker is aangetrokken als vervanger van de gestopte Johan Micoud, en maakte meteen indruk op de lokale sterke man Chaban-Delmas met een goal en een assist. De andere Yoan stond eveneens in de basis tegen zijn ex-ploegmaats. Het is de bedoeling dat hij als zwervende spits rond Chamack het team de nodige snelheid en kracht bijbrengt. Terwijl Bordeaux vorig seizoen vaak warm en koud blies, zou het normaal gezien dit seizoen wat meer regelmaat aan de dag moeten kunnen leggen. Franse voetbalspecialisten noemen Bordeaux trouwens de belangrijkste kanshebber om eindelijk eens de hegemonie te doorbreken van Lyon dat zich zeven jaar na elkaar tot landskampioen kroonde. Bordeaux zou volgens de kenners alvast meer kans maken dan het al te sterk gehypete Marseille. “Favoriet genoemd worden voor de titel doet ons veel plezier”, verklaarde Laurent Blanc. “We zijn er in ieder geval in geslaagd de kern van vorig seizoen te behouden en op een aantal sleutelposities hebben we ons kunnen versterken. Onze overwinning in de Franse supercup heeft voor een extra dosis optimisme gezorgd. Toch moeten we de voeten op de grond houden. We weten dat het moeilijk wordt om in de competitie beter te doen dan vorig seizoen”. Het bestuur van Bordeaux droomt tien jaar na het behalen van de laatste titel stilletjes van een nieuw succes, maar hoedt er zich voor om uit te pakken met ronkende verklaringen.

Erik Gerets was niet mals voor zijn spelers nadat ze op het veld van Rennes twee keer een voorsprong uit handen gaven. “Zoiets is ontoelaatbaar. Zelfs jongetjes van tien weten dat ze bij een voorsprong met één doelpunt verschil op één minuut van het einde de bal buiten moeten trappen.”

Marko Basa, de verdediger van Le Mans, verkast naar Lokomotiv Moskou dat vijf miljoen euro voor hem betaalde. Nadat eerder ook al De Melo (Palermo), Matsui (Saint-Etienne), Romaric (Sevilla) en Sességon (PSG) vertrokken, verliest Le Mans opnieuw een van zijn sterkhouders van vorig seizoen.

Mickaël Chrétien, de stevig uit de kluiten gewassen Marokkaanse verdediger van Nancy, verlengde er zijn contract tot in 2012. Hij kreeg nochtans aanbiedingen van Manchester City, Fiorentina, Betis en FC Sevilla.

Christian Wilhelmsson, die vorig seizoen door Nantes was uitgeleend aan La Coruña, keert niet terug naar Frankrijk. De Zweed stapt over naar het Saoedi-Arabische Al-Hilal Riyad dat 3,5 miljoen euro voor hem neertelde. De ex-speler van Anderlecht tekende er voor twee jaar en zal er maandelijks 250.000 euro verdienen. Hij heeft duidelijk het geld laten primeren op zijn sportieve ambities.

Tony Silva, de doelman van Rijsel, die er nog een contract had voor één jaar, kocht zich vrij voor een bedrag van 700.000 euro en tekende voor twee jaar bij het Turkse Trabzonspor. Nicolas Fauvergue verlengde van zijn kant zijn contract bij Rijsel tot in 2012.

Luigi Pieroni, de nieuwe spits van Valenciennes, startte tegen Saint-Etienne niet in de basis. Hij viel tien minuten voor tijd in.

THOMAS BRICMONT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier