Hamburg moet dringend besparen, maar hoopt nog op Europees voetbal.

Voorzitter Bernd Hoffmann en sportief directeur Dietmar Beiers- dorfer weten heel goed dat hun club het financieel moeilijk heeft om de eindjes aan elkaar te knopen. Met een deficit van 14,4 miljoen euro werd Hamburg immers aan heel strenge licentievoorwaarden onderworpen. Maar door een zeer geslaagde trans- ferpolitiek is de Noord-Duitse club nog altijd in de race voor een Uefacupticket.

Ook nu dreigt er voor het laatste boekjaar weer “een zwarte nul”, zoals Hoffmann het in die Welt omschreef. “Maar we hebben opnieuw een blauwe brief gekregen. Een goed signaal dat om een vervolg schreeuwt.” Hoffmann ontpopte zich de laatste maanden tot een echte crisismanager. Er werd fel gesnoeid in de spelerspremies, terwijl hijzelf acht procent van zijn (riante) salaris inhield. “Onpopulaire maatregelen”, weet hij. “Maar onze liquiditeitspositie was zo dramatisch geworden, dat we drastisch moesten gaan besparen.”

Een nieuwe koers waar ook trainer Klaus Toppmöller, die in oktober de Oostenrijker Kurt Jara opvolgde, mee leerde leven. Tijdens de winterstop wilde hij de kern graag versterken met een nieuwe doelman, een verdediger en een spits. Alleen Tom Starke (22) werd geleend van Leverkusen. Maar er dreigt een spelersvlucht te ontstaan bij het missen van Europees voetbal. Acht spelers zijn straks einde contract, terwijl aanvoerder Nico-Jan Hoogma en Rodolfo Cardoso (beiden 35) normaal gezien hun loopbaan zullen afsluiten. Er zal getracht worden om Mehdi Mahdavikia (26) te behouden. Deze zomer kan hij gratis weg, maar de Iranese vedette stelde een jaarsalaris van 2,5 miljoen euro voor. Evenveel als Sergej Barbarez momenteel opstrijkt. Maar daarvoor is de steun van investeerders nodig. Het contract met hoofdsponsor Adig-Investment, ter waarde van 3,8 miljoen euro, loopt af. Maar Hoffmann is hoopvol gestemd. “Alleen door hand in hand te lopen, kunnen we nog een lange weg afleggen.” (FV)

BAYERN MÜNCHEN verlengde de overeenkomsten van de routiniers Thomas Linke (34) en Mehmet Scholl (33) tot 2005. VfB STUTTGART contracteerde tot 2008 de Zwitserse spits Marco Streller (22), die voor 3 miljoen euro werd overgenomen van FC Basel. De Kroatische verdediger Boris Zivkovic (28) werd weggehaald bij Portsmouth. Zvonimir Soldo verlengde zijn overeenkomst met een jaar. THOMAS SCHAAF verlengde zijn contract als trainer bij Werder Bremen tot 2006. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Ailton (Bremen) 16 goals ; 2. Max (Rostock) 12 goals ; 3. Hashemian (VfL Bochum) 11 goals ; 4. Makaay (Bayern München) 10 goals ; 5. Klose (Kaiserslautern) 9 goals.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier