Heerenveen gaat verder zonder Trond Sollied.

Een gekunstelde vrede was het, die tussen de Friese club en de Noorse ex-trainer van AA Gent en Club Brugge. Vorige week kwam er dan ook, na meer dan een jaar, een einde aan het slechte huwelijk tussen Heerenveen en Trond Sollied (50). Ook Chris Van Puyvelde, de vaste assistent-trainer, mocht weg. Officieel heette het dat er tussen beide partners onoverbrugbare cultuurverschillen bestonden. De Scandinavische coach was immers vanaf zijn eerste werkdag bij wijze van spreken een vreemd hemellichaam in een vertrouwd melkwegstelsel.

Sollied nam het met de discipline niet al te nauw, communiceerde nauwelijks met spelers, bekommerde zich niet om de beloften en verloor uiteindelijk ook iets te veel competitiewedstrijden. Ondanks de glans van de vorig seizoen veroverde KNVB-beker, oordeelde het bestuur dat het beter was om uit elkaar te gaan. “We zijn Trond veel dank verschuldigd”, opperde directeur Yme Kuiper. “Voor zijn inzet, maar ook voor het feit dat onze club voor het eerst in 89 jaar een prijs wist te veroveren. Maar we zaten met een situatie van twee sporen, waar het er één moet zijn.”

Onder de stugge Sollied speelde Heerenveen in totaal 54 officiële wedstrijden, waarvan het er 24 won en zestien verloor. Opmerkelijk waren vooral de doelcijfers. Er werd maar liefst 99 keer gescoord, maar in totaal incasseerden de Friezen ook negentig doelpunten.

Sollied was niet alleen ontevreden over de medische staf, vanwege een overvolle ziekenboeg, ook inzake het te voeren transferbeleid kwam hij met de clubleiding herhaaldelijk in botsing. In plaats van kapitaal te investeren in nieuwe spelers, wilde Kuiper dat liever besteden aan de uitbouw van het Abe Lenstra Stadion

De lopende technische zaken worden waargenomen door hoofd opleidingen Jan de Jonge, met assistentie van Johnny Jansen. Ook Gert Heerkes, de ex-coach van Heracles, werd toegevoegd aan de staf. Senior coach Foppe de Haan, het clubmoment bij uitstek, is beschikbaar om de nieuwe leidinggevenden bij te staan.

Ajax contracteerde met

Kerlon (22, gehuurd van Inter) en Zé Eduardo (18, Cruzeiro) twee Brazilianen. De Servische woelwater

Marko Pantelic (30), transfervrij na zijn passage bij Hertha BSC, tekende voor een seizoen.

In een uitermate tegenvallende oefeninterland versloeg Nederland in Enschede Japan met 3-0, na treffers van

Van Persie, Sneijder en Huntelaar.

De Nederlandse vrouwen plaatsten zich voor de halve finale van het EK in Finland. In de kwartfinale versloeg het team van bondscoach Vera Pauw het veel hoger ingeschatte Frankrijk na strafschoppen. In die halve finale verloor het na verlenging met 1-2 tegen Engeland.

PSV verzekerde zich van de diensten van de Servische verdediger Jagos Vukovic (21), die voor een jaar overkomt van RAD Belgrado.

Feyenoord verhuurt aanvaller Tim Vincken (22) voor de rest van het seizoen aan Excelsior. Vanwege diverse blessures speelde de jeugdinternational geen duels de afgelopen twee jaar.

FC Twente verwelkomde met middenvelder Perparim Hetemaj (22) een Finse international van AEK Athene, dat hem vorig seizoen

verhuurde aan Apollon Kalamarias.

De Braziliaanse aanvaller Wellington (21) wordt geleend van Hoffenheim.

Heracles haalde met Olivier ter Horst (20) een linkerverdediger voor een jaar weg bij PSV.

Sparta huurt de Oostenrijkse spits Darko Bodul (20) komend seizoen van Ajax.

Romano Denneboom (28, FC Twente),

een andere aanvaller, komt ook tijdelijk over.

Na twee jaar keerde Ibad Muhamadu (27, ex-Cercle) terug naar FC Dordrecht.

FC Groningen huurt de Deense spits

Morten Nordstrand (26) van FC Kopenhagen, met koopoptie.

Onze landgenoot Jelle De Bock (21), een verdediger, verliet Helmond Sport voor

FC Eindhoven. Hij tekende een tweejarig

contract.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier