Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Blunder van Scott Carson kostte Engeland het EK.

Het was een gok, zo vlak voor de match van het jaar (Engeland-Kroatië) nog wisselen van doelman. Maar Paul Robinson had ook al een paar blunders begaan tijdens de EK-kwalificatiecampagne – in Kroatië zelfs een keer los naast de bal getrapt zodat de thuisploeg op 2-0 kwam – zodat bondscoach Steve McClaren geen al te groot risico nam door voor Scott Carson te kiezen.

Het beviel de Engelsen slecht: Carson blunderde bij zijn eerste bal, een vrij onschuldig schot. Engeland 0-1 achter in een wedstrijd die uiteindelijk op 2-3 zou eindigen. Geen EK, en ’s anderendaags ook geen McClaren meer. Hij werd ontslagen, kreeg heel wat verwijten naar zijn hoofd, terwijl José Mourinho door de Engelse media naar voor werd geschoven als mogelijke opvolger. En Carson zat met een slecht gevoel na zijn eerste officiële interland, want zijn grote debuut was vriendschappelijk, tegen Oostenrijk.

De carrière van de 22-jarige Carson verloopt grillig. De goalie werd voor het eerst opgemerkt door iemand van de jeugdopleiding van Leeds, waar hij, eens in de A-kern (vanaf 2003), de doublure werd van Paul Robinson. In januari 2005 was Carson de eerste Engelsman die Rafael Benítez voor Liverpool liet tekenen. Verrassend, want in twee seizoenen speelde Carson welgeteld drie wedstrijden voor Leeds. Toen Robinson naar Tottenham vertrok, werd hij de doublure van Neil Sullivan. Benítez zag in hem een goeie doublure voor Pepe Reina. Carson kostte 1,5 miljoen euro en tekende voor vierenhalf jaar bij de Reds. Maar van een echte doorbraak was nooit sprake.

In maart 2006 mocht Carson een eerste keer vertrekken om ritme op te doen bij Sheffield Wednesday. In juli keerde hij terug en tekende hij bij tot 2011. Waarna hij prompt voor de rest van het seizoen werd uitgeleend aan Charlton, de ploeg waarmee hij zakte. Maar aangezien hij daar zo’n indruk maakte, werd Carson invallersdoelman van de nationale ploeg. Vorige zomer keerde hij opnieuw terug naar Liverpool, dat hem in augustus weer uitleende aan Aston Villa. Inmiddels liet Liverpool weten dat die deal wat hen betreft permanent mag worden gemaakt.

José Mourinho liet al weten géén belangstelling te hebben om bondscoach van Engeland te worden. Fabio Capello, ontslagen bij Real Madrid eind vorig seizoen, vond zichzelf dan wél de juiste leeftijd (61) en ervaring hebben. Ook SteveCoppell (Reading) is kandidaat, maar hij heeft nog een contract. Sam Allardyce (Newcastle), Alan Curbishley (West Ham) en Martin O’Neill (Aston Villa) – ook vorige keer allemaal voor de baan gepolst toen uiteindelijk Steve McClaren werd aangeduid – bedanken nu omdat ze onder contract liggen.

Afgelopen weekend kon Steve Bruce zijn transfer van Birmingham naar Wigan afronden, na een financieel geschil. Bruce had moeite om een vergelijk rond portretrechten te vinden. Omdat het gaat om meer dan 300.000 euro, wilde Bruce het hard spelen. Birmingham, dat van Wigan 4,5 miljoen euro schadevergoeding kreeg, stelde Eric Black aan als tijdelijke opvolger. Marcello Lippi bedankte. “Ik weiger alle aanbiedingen uit Engeland.”

John O’Shea (26, ex-Antwerp) verlengde bij Manchester United tot 2012.

Michael Ballack (31), al sinds april out met een enkelletsel, traint na twee operaties met de groep mee.

Spanning tussen de Amerikaanse eige-naars van Liverpool en Rafael Benítez. Volgens de manager blokkeren de eigenaars zijn transferwensen. De Amerikanen vinden dat de Spaanse coach nu maar eens moet winnen met de spelers die hij ter beschikking heeft.

Anton Ferdinand werd door de rechter vrijgesproken van opzettelijke slagen en verwondingen. De verdediger ontkende het opstootje niet, maar zei dat hij uit zelfverdediging handelde.

Mark Hughes (44) blijft bij Blackburn tot 2010.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier