Sef Vergoossen bewijst zich bij PSV.

Na het vertrek van Ronald Koeman raakte de werkgever van aanvoerder Timmy Simons in sportief verval. Jan Wouters nam tijdelijk de honneurs waar, maar al snel bleek dat de assistent niet de geschikte persoon was om het seizoen naar een succesvol einde te brengen. Maar sinds de komst van Sef Vergoossen (60, ex-RC Genk) op 2 januari keerde de rust terug, stevent de ploeg af op een nieuwe titel en werd vorige week – ten koste van Tottenham na een strafschoppenthriller – vrij verrassend de kwartfinale van de UEFA Cup gehaald. “Hij schept duidelijkheid en dwingt respect af”, weet algemeen directeur Jan Reker. “In korte tijd bewees Sef zijn kwaliteiten.”

Viceaanvoerder Carlos Salcido gaf in NRC Handelsblad toe dat hij nog nooit van Vergoossen had gehoord. “Eind vorig jaar zaten we in een lastige periode. De resultaten waren niet goed en we konden niet anders doen dan afwachten”, herinnert de Mexicaanse verdediger zich nog. “Alles veranderde met Vergoossen. Hij geeft je als speler veel vrijheid. Bovendien verdiept hij zich in de mens achter de voetballer.”

Dwight Lodeweges, die de voorbije jaren nauw samenwerkte met Vergoossen, kwalificeert Vergoossen als een toptrainer. “In de Verenigde Arabische Emiraten en Japan waren we zo’n beetje met elkaar getrouwd”, stelt de oud-hoofdtrainer van FC Zwolle en FC Groningen die tegenwoordig fungeert als trouwe assistent. “We konden boos op elkaar worden zonder dat we een hekel aan elkaar kregen. We vullen mekaar goed aan. Ik probeer hem aan het denken te zetten, stel vragen en daag hem soms uit. En daar trekt Sef dan zelf zijn conclusies uit.”

Ook bij PSV drukte Vergoossen meteen zijn stempel. “In een paar dagen wist iedere speler waar hij aan toe was”, gaat Lodeweges verder. “De afspraken waren direct helder. Het klinkt misschien simpel, maar daar hebben profvoetballers behoefte aan. Daarom ben ik er absoluut van overtuigd dat hij een topcoach is. Een minpunt van Sef? ( lachend) Zijn snor.”

Jan Reker wil Vergoossen graag behouden. Hij ziet in de nuchtere Limburger de man die talenten moet begeleiden naar de A-kern. Vergoossen, die iets meer tijd voor zichzelf en zijn gezin wil hebben, lijkt wel oren te hebben naar een dergelijke functie. “Alles is mogelijk”, zo reageerde hij vrij kort en afgemeten op de vraag.

Roy Makaay (Feyenoord) scheurde zijn enkelband en is minstens zes weken niet inzetbaar. Michael Mols krijgt de zware taak om de topschutter (dertien goals) te vervangen.

Adrie Koster, de interim-trainer van Ajax, ziet dan toch af van een overstap naar PSV. Komend seizoen keert hij – op aanraden van Marco van Basten – terug naar zijn oude functie, als coach van Jong Ajax.

Jonathan De Guzman (Feyenoord) is de opvallende nieuwkomer in de voorlopige selectie van Van Basten voor de oefeninterland tegen Oostenrijk op 26 maart in Wenen.

De NOS kocht voor vijf jaar de rechten van het Nederlandse voetbal. Voor de samenvattingen wordt per seizoen zestien miljoen euro op tafel gelegd, aanzienlijk minder dan de 35 miljoen euro die John de Mol de laatste drie jaar betaalde. Voor de rechtstreekse uitzendingen wordt een eigen kanaal opgericht door de clubs, in samenwerking met productiehuis Endemol.

AZ legde voor volgend seizoen Nick van der Velden (26) vast. De aanvallende middenvelder is een laatbloeier, die momenteel uitkomt voor FC Dordrecht en voor vier seizoenen tekende.

In samenspraak met Heerenveentrainer Gertjan Verbeek besliste Brian Vandenbussche (26) om dit seizoen niet meer in doel te staan. De drievoudige Rode Duivel voelt zich niet lekker in zijn vel en keept naar eigen zeggen te onrustig.

Frank de Boer zette na een persoonlijk gesprek met Bert van Marwijk het licht op groen om net als Phillip Cocu en Dick Voorn te fungeren als assistent-bondscoach. Mocht Ruud Hesp afhaken als doelmannentrainer, dan is Patrick Lodewijks een alternatief.

FRéDéRIC VANHEULe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier