Kiest Standard straks weer voor een viermansverdediging na het uitvallen van Zinho Vanheusden?

De luide kreten die in het lege Sclessin weerklonken, lieten weinig aan de verbeelding over. Zinho Vanheusden heeft tegen KV Oostende waarschijnlijk zijn laatste minuten van het seizoen gespeeld. Standard verliest daarmee zijn kapitein en zijn belangrijkste schakel in de driemansdefensie die Philippe Montanier de laatste weken opstelde.

De Franse coach kan dus nog maar een keer beginnen sleutelen aan zijn defensie. Heeft hij daarbij de mogelijkheden om opnieuw te gaan voor een verdediging met drie? Het wordt alleszins geen eenvoudige opdracht. De enige spelers uit zijn kern die echt geschikt zijn om in dat systeem aan te treden, stonden immers afgelopen weekend op het veld tegen Oostende.

De jonge Moussa Sissako, die sinds vorige winter gehuurd wordt van PSG, is de vierde man in de hiërarchie van centrale verdedigers bij Standard. Slachtoffer van covid-19 speelde de Malinees nog geen minuut in het shirt van de Rouches sinds hij neerstreek aan de oevers van de Maas. Moeilijk om voor te stellen dat Sissako zal voldoen aan de strenge eisen van Montanier. Een terugkeer naar een viermansdefensie lijkt dan ook het meest plausibele scenario.

Wat zou dat betekenen voor twee van de meest efficiënte Luikse aanvallende krachten? Samuel Bastien kon nog niet tonen dat het in zijn voordeel speelt om met twee centraal in het middenveld te voetballen. Voor hem staat dat immers gelijk met meer opbouwen en minder infiltreren. Selim Amallah van zijn kant is nog te veel zoekende als hij niet op de klassieke nummer tien positie kan aantreden. Met elk twee goals achter hun naam, behoren ze tot de doeltreffendste doelpuntenmakers van Standard. En wanneer doelpunten schaars zijn, kan je je troeven best in optimale omstandigheden uitspelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier